Stilstaan bij moedig oorlogsarrest

Delen:

Foto Raad voor de rechtspraak

Om stil te staan bij het befaamde oorlogsarrest ‘Om des gewetens wille’ houdt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in Leeuwarden op 10 maart een conferentie.

Strafkamp

Het is op 25 februari 75 jaar geleden dat de strafkamer van het Hof Leeuwarden dit historisch arrest in oorlogstijd heeft gewezen. Een verdachte werd door het hof veroordeeld wegens diefstal. Gelet op de gruwelijke wijze van tenuitvoerlegging van straffen in strafkamp Erika te Ommen, werd aan de veroordeelde om des gewetens wille een gevangenisstraf opgelegd gelijk aan de duur van de voorlopige hechtenis. De betrokken raadsheren werden wegens dit arrest ontslagen.

Vertaalslag

Tijdens de jubileumconferentie kijken raadsheren van het hof terug op dit arrest van hun moedige oud-collega’s, maar er is ook een vertaalslag maken naar het heden. Sprekers zijn onder meer de Corjo Jansen (hoogleraar rechtsgeschiedenis Radboud Universiteit), Ybo Buruma (raadsheer Hoge Raad) en Anne Ruth Mackor (hoogleraar professie-ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het gaat om een besloten conferentie. Deelname op uitnodiging.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven