Storm Tobias op komst: Tobias Asser schopt het tot stormnaam

Wie weet raast in het stormseizoen 2022-2023 ‘Tobias’ over ons heen. Internationaal jurist en Nobelprijswinnaar Tobias Asser heeft het tot stormnaam geschopt in de nieuwe namenlijst voor stormen van het KNMI.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_473295288_S-storm-93b586c9
foto: Depositphotos

Bij de bekendmaking van de stormnamen voor stormen in het seizoen 2022-2023 bleek dat een Nederlandse jurist in de lijst is opgenomen: de negentiende storm in het seizoen 2022-2023 zal Tobias heten, naar Tobias Asser.

Internationaal recht

Tobias Asser (1838-1913) was onder meer hoogleraar in het handelsrecht en het internationaal privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontving in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol bij het tot stand komen van het Permanent Hof van Arbitrage en voor zijn bijdrage aan de Eerste Haagse Vredesconferentie. Hij is naamgever van het Tobias Asser is de naamgever van het T.M.C. Asser Instituut voor internationaal en Europees recht in Den Haag.

Code oranje of rood

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Met het geven van een naam hopen weerdiensten het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten. “Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat”, aldus het KNMI.

Het KNMI stelt samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) jaarlijks een lijst namen vast die in het komende seizoen worden gebruikt. De namenlijst is afwisselend vrouwelijk en mannelijk. Om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen worden de letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt.

Nederlandse wetenschappers

Voor de Nederlandse inbreng is dit jaar gekozen als thema gekozen ‘Nederlandse wetenschappers uit het verleden’. Dat leidde naast ‘Tobias’ tot de namen Antoni, Hendrika, Johanna en Loes, Tobias en Wouter.
‘Antoni’ is een verwijzing naar Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723),  de ‘vader van de microbiologie’, die als eerste microscopen ontwikkelde en ziekteverwekkers als bacterië ontdekte. ‘Hendrika’ komt van Hendrika van Leeuwen (1887-1974), natuurkundige en eerste vrouwelijke lector aan de TU Delft. ‘Johanna’ is naar botanicus en schimmeldeskundige Johanna Westerdijk (1883-1961), de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. ‘Loes’ verwijst naar Loes van Straaten (1922-1991), die na een studie in Wageningen in 1951 de eerste bosbouwster werd. Met ‘Wouter’ wordt Wouter Bleeker (1904-1967) geëerd, voormalig hoofddirecteur van het KNMI en een centrale figuur in de Nederlandse meteorologie.

Afwachten

Of het daadwerkelijk tot een storm Tobias zal komen is maar afwachten, negentien serieuze stormen in een jaar is wel erg veel.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top