Strafadvocaten blij met artikel over zwijgen

Delen:

Foto Shutterstock

Een artikel in het Tijdschrift voor de Politie over verhoorbijstand is binnen de strafrechtadvocatuur met gejuich ontvangen. In dit artikel, van de hand van Imke Rispens, Jos Hoekendijk en Martijn van Beek staat dat het echt niet zo is dat verdachten vaker zwijgen als er een advocaat aanwezig is bij het verhoor. Sinds 1 maart 2016 hebben verdachten daar recht op. Verhoren verlopen sindsdien efficiënter, stellen de onderzoekers.

Stroperig

Dit artikel klonk de Deventer strafpleiter Anno Huisman (Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters) als muziek in de oren. “De politie doet vaak wat badinerend over de aanwezigheid van de advocaat bij het verhoor,” zegt Huisman. “Maar uit dit onderzoek blijkt dat ook de politie er belang bij heeft dat er een advocaat in de verhoorkamer zit. Verhoren verlopen vaak stroperig, daar maak ik korte metten mee.” Huisman kreeg 26 likes toen hij delen van de tekst op Twitter zette.

Ongeloof

De Rotterdamse strafrechtadvocaat Frank van Ardenne (Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten) ziet hiermee bevestigd wat de strafrechtbalie al lang roept roept: “Ik poneer dit al jaren, tot ongeloof van de politie en het OM. Nu blijkt dat de aanwezigheid van de advocaat niet leidt tot meer zwijgende verdachten, maar wel tot meer efficiency. Dat is winst voor iedereen.”

Logisch

In het artikel schrijven de auteurs: “Internationaal onderzoek bevestigt niet dat verdachten vaker zwijgen als er een advocaat aanwezig is.” Dat is volgens de schrijvers ook logisch: de gemiddelde verdachte die van plan is om te zwijgen heeft hier het advies van zijn raadsman niet voor nodig.

Emotioneel betrokken

Verder is een advocaat minder snel dan de verdachte emotioneel betrokken bij een zaak en kan hij de sterkte van tactische aanwijzingen beter inschatte, aldus de schrijvers van het artikel. “Naarmate zijn inzicht in de zaak groeit, kan zijn advies wijzigen van zwijgen naar praten.”

Imke Rispens en Jos Hoekendijk zijn beide recherchepsycholoog, Martijn van Beek werkt als verhoordocent

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven