Strafrechtadvocaat Nico Meijering voorspelt nieuwe IRT-affaire

Delen:

Nico MeijeringBinnen vijf jaar breekt er een nieuwe IRT-affaire uit. Dat voorspelt de Amsterdamse strafrechtadvocaat Nico Meijering in een interview in Mr. “De cultuur van het Openbaar Ministerie in prestigieuze zaken is die van de prijsvechter die een product in de markt zet en koste wat het kost wil winnen.”

Nico Meijering, werkzaam bij Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf is 25 jaar strafrechtadvocaat en treedt met name op voor cliënten die ervan worden verdacht deel uit te maken van criminele organisaties. Hij is onder meer bekend van het Hells Angels-proces in 2007 – waarin hij het gelijk aan zijn kant kreeg omdat hij ontdekte dat het OM geheimhoudersgesprekken tussen cliënten en advocaten niet had vernietigd – en het Passage-proces.

Het onbegrip voor zijn vak is de laatste jaren groter geworden, vertelt Meijering, en dat baart hem grote zorgen. “De massa, opgehitst door populisten, roert zich steeds meer en het parlement kan dan niet achter blijven. Daardoor verdampt de trias politica en wordt de rol van de rechter teruggedrongen. Het Openbaar Ministerie komt onder druk te staan om resultaat te laten zien en is in prestigieuze zaken prijsvechter geworden om koste wat kost een product in de markt te zetten. Daarbij schuwt het niet ontlastend bewijs achter te houden of anderszins de waarheid geweld aan te doen. En de Hoge Raad – volgens menig advocaat inmiddels ons ‘hoogste politieke rechtsorgaan’ – is ook niet langer ongevoelig voor de mening van de massa. Meneer Buruma (raadsheer bij de HR; red.) zegt het gewoon hardop: boeven komen niet meer weg als de overheid de fout is ingegaan. Dat klinkt heldhaftig, maar gaat tot grote ongelukken leiden.”

Het is niet goed als het OM carte blanche krijgt, vindt Meijering. “Hoe vaak blijkt in grote strafprocessen niet dat belastend materiaal is aangedikt en ontlastend materiaal is weggemoffeld? Ik vind dat je dan als rechter de overheid keihard moet afstraffen. Maar als wij aantonen dat er met bewijs is geknoeid, zegt men doodleuk dat daarmee de fout is hersteld. Zo komt de overheid er altijd mee weg. Ik vergelijk het met kinderen: als je het stiekem gepakte snoepje niet afpakt en onbestraft laat, blijven ze het doen.”

Meijering vervolgt: “Ik verwacht en hoop op een nieuwe IRT-affaire binnen vijf jaar. De cultuur van zogenaamde onkreukbaarheid binnen het OM moet worden doorbroken. In de advocatuur worden rotte appels die de kluit belazeren er wel uitgeknikkerd, zoals we vorig jaar nog zagen. (Meijering doelt hier op de schorsing van het tableau van Bram Moszkowicz; red.). Een officier van justitie die ontlastend bewijs achterhoudt, wordt hooguit weggepromoveerd.” Volgens Meijering zouden rechters officieren van justitie die bewijs achter houden óók moeten straffen.

Populistische maatregelen

Het strafrecht is ‘een noodzakelijk kwaad’, zegt Meijering. “Zonder strafrecht verzeilen we in de totale jungle. Niet alle ideeën van Opstelten en Teeven zijn onzin. Het voorstel om gedetineerden een deel van hun straf met enkelbandjes thuis te laten uitzitten, vind ik bijvoorbeeld uitstekend. Experimenten met mediation in het strafrecht, prima. Maar de eigen gevangenisbijdrage van 16 euro per dag, de wietpas, het uitbreiden van de opsporingsbevoegdheden met de criminele burgerinfiltrant, dat zijn allemaal populistische maatregelen om Henk en Ingrid tevreden te stellen en die pakken desastreus uit. Ik ken mensen uit het criminele milieu die niet kunnen wachten op die infiltrant, want dan kunnen ze met behulp van de overheid weer bakken geld verdienen. Kroongetuigen werken al genoeg perversie in de hand. Liegende verklikkers die elkaar erbij gaan lappen uit eigen gewin, het wordt een drama.”

Lees het gehele interview met Nico Meijering in het nieuwe nummer van Mr. dat aanstaande vrijdag 28 februari verschijnt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven