Strafrechtadvocaat verdween zelf nachtje in cel

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Pixabay

Strafrechtadvocaat Juriaan de Vries maakte zelf mee hoe het is om door de politie te worden aangehouden en daarna voor een nacht in een cel te worden opgesloten. Zijn collega Christian Flokstra trad op als zijn advocaat.

Vorige week werd De Vries (Ficq & Partners) op de Amsterdamse Prinsengracht aangehouden, op weg van kantoor naar huis. Verdenking: poging zware mishandeling en doorrijden na een ongeval. In de buurt van die straat had een ongeval plaatsgevonden tussen een auto en twee fietsers en de dader reed richting Prinsengracht. Een ‘getuige’ blokkeerde daar de auto van De Vries en vertelde politie dat ze de auto van de dader geen moment uit het oog was verloren. Ondanks De Vries’ ontkenning werd hij aangehouden en opgesloten in een politiecel. Later bleek dat de ‘getuige’ het toch verkeerd had: het ongeval had elders plaatsgevonden en van de echte dader werd het kenteken achterhaald.

Hoewel De Vries de strafrechtketen wel kent (vingerafdrukken, luchten op de binnenplaats, het politieverhoor – het viel hem ook ten deel), vond het hij het erg ‘indrukwekkend’, vertelt hij op zijn Twitter-account. “Met name de onmacht en de stress over de vraag hoe ik ging aantonen dat ik het niet had gedaan heeft me aangegrepen.” Hij laat wel weten ‘uitstekend’ door de recherche en de medewerker van het cellencomplex te zijn behandeld.

Het voorval heeft hem geleerd dat getuigen feilbaar kunnen zijn – ook al kunnen ze oprecht geloven dat ze dat niet zijn – en hoe moeilijk politiewerk is. Hij heeft ervaren wat ‘andere verdachten ook kunnen ervaren, als ze ten onrechte als verdachte worden aangemerkt en worden vastgezet’. “Een les die mij als advocaat scherper maakt.”

Op zijn Twitter-account bedankt hij zijn raadsman en kantoorgenoot Christian Flokstra.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top