Strafrechtadvocaten spannen kort geding aan tegen Ministerie van Veiligheid en Justitie

Delen:

Gesprekken tussen advocaten en hun cliënt worden niet door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) opgenomen en er wordt naar gestreefd om spreekkamers beschikbaar te stellen zonder opnameapparatuur. Dat is een van de toezeggingen die Peter Hennephof, hoofddirecteur van de DJI middels een brief aan de Nederlandse Orde van Advocaten heeft gedaan. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) acht de toezeggingen onvoldoende en spant een kort geding aan tegen het ministerie. Dat zei NVSA-voorzitter Bart Nooitgedagt gisteren in dagblad De Pers. Dit meldde het Advocatenblad in haar nieuwsbrief van gisteren.

De DJI gaat een eigen systeem van nummerherkenning ontwerpen dat er in de toekomst voor moet zorgen dat gesprekken tussen advocaat en gedetineerden niet meer door de inrichtingen worden opgenomen. Advocaten kunnen vrijwillig hun telefoonnummers laten registreren maar hoe dat gaat werken is nog nu onbekend. De DJI garandeert dat gesprekken die via de geregistreerde nummers worden gevoerd, nooit naar het Openbaar Ministerie gaan.

Bestuurslid Jan Leliveld van de Orde is gematigd positief over de toezeggingen. “Ze bieden een betere waarborg voor de vertrouwelijkheid van advocaat-cliënt gesprekken. Wij kwamen er echter niet uit om overal apparatuurarme ruimtes te hebben. In die zin zullen advocaten, tenzij een rechter op enig moment anders mocht bepalen, moeten vertrouwen op de ondubbelzinnige en vastgelegde toezeggingen van de DJI.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven