Strand op vliegafstand

Delen:

Kokomo stond al langer op mijn lijstje. Sinds mijn aankomst heb ik al veel van de mooie stranden op Curaçao mogen genieten maar op Kokomo was ik nog niet eerder geweest. Vrolijk appte ik terug dat ik deze zaterdag niet hoefde te werken. In een Curaçaos kwartiertje (anderhalf uur) zat ik bij R. en P. in de auto op weg naar een relaxt middagje strand. En dan liggen we daar met nog wat vrienden zomaar op het strand in januari. Het is een prachtig strand met zonnebedden en een steiger. Al snel is het tijd voor een hapje en een drankje en een vlieg. En nog een vlieg, en nog een vlieg en nog een en nog een! Nu houden we het snel voor gezien.

Op maandagochtend 8 uur zit ik weer achter mijn bureau. Eerst check ik de wekelijkse mail van Legal Intelligence. Op deze manier blijft ons kantoor op de hoogte van recente ontwikkelingen in de wetgeving en jurisprudentie van de voormalige Nederlandse Antillen. Sinds 10-10-10 hebben deze zonnige eilanden een andere status gekregen. Nu ons kantoor actief is op al deze eilanden en op Aruba, die allemaal hun eigen regelgevende instanties hebben, valt er behoorlijk wat bij te houden.

Mijn oog valt op een uitspraak van het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao in een zaak die onze ex-kantoorgenoot, lokaal bekend als Lucky Luke, aanhangig had gemaakt. Het betreft een geschil tussen een exploitant van een strand en een afvalverwerkingsbedrijf, dat een vuilstortplaats exploiteert en beheert. De inhoudsindicatie geeft aan dat ‘[d]oor een vliegenplaag lunchen op het desbetreffende strand vrijwel onmogelijk [is] geworden’. Dat zoemt me bekend in de oren.

Bij de plaatsopneming heeft de kortgedingrechter vastgesteld dat het afvalverwerkingsbedrijf zich maar ten dele aan de geldende normen hield. Volgens de eigen maatstaven van het afvalverwerkingsbedrijf moet het afval binnen 24 uur na storting zijn verwerkt en afgedekt. ‘Verwerken’ blijkt in deze context ‘eerst verspreiden, dan platwalsen, en ten slotte afdekken met een laag grond’ te betekenen. Ook beschikt het afvalverwerkingsbedrijf over verschillende kuilen waarin dode dieren gedeponeerd worden. In een van deze kuilen waren een aantal vers gestorte hopen grond zichtbaar met daarop dichte zwermen vliegen.

Vervolgens begaf de rechter zich naar het strand en constateerde dat er sprake was van extreme overlast door vliegen. Bij de drie warme maaltijden met drankjes die ter demonstratie op een tafel in het restaurant gedeelte waren neergezet, zag het zwart van de vliegen. De kort geding rechter oordeelde dat de vuilstortplaats zich “op vliegafstand” van Kokomo bevond (zie ECLI:NL:OGEAC:2014:2, r.o. 11). Er waren geen concrete aanwijzingen voor andere oorzaken in de omgeving. Ook was niet gebleken dat het bij de exploitant van het strand aan hygiëne ontbrak.

Dat de directeur van het afvalverwerkingsbedrijf ter plaatse aangaf de vliegen niet te herkennen van de vuilstortplaats mocht niet baten. De rechter heeft het afvalverwerkingsbedrijf op straffe van een dwangsom bevolen om de geldende normen na te leven. Zo zit je dus op Curaçao in het weekend onbedoeld midden in een zaak. De vliegenplaag is inmiddels over. Toch denk ik dat ik aankomende zaterdag maar weer naar kantoor ga. Dat zijn tenminste mijn eigen zaken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven