Strenger procesreglement in civiele zaken

Delen:

hamervanrechterEr komt een strenger procesreglement voor civiele zaken. Na de rechtbank Den Haag start vanaf 1 november ook de rechtbank Arnhem met het project civiele procesinnovatie van de Raad voor de rechtspraak waarbij onder andere strengere eisen worden gesteld aan de omvang van processtukken en doorlooptijden. Het is de bedoeling dat de rechter hierdoor sneller vonnis kan wijzen, maar ook dat de advocatuur versnelt.

Het project procesinnovatie voorziet in een aantal pilots bij diverse gerechten dat inzicht geeft in de mogelijkheden om civiele zaken sneller en efficiënter te laten verlopen. De rechtspraak wil hiermee aansluiten bij de behoeften van de samenleving. Het reglement gaat gelden voor alle civiele zaken, dus ook voor lopende zaken die al in behandeling zijn.

De rechtbank Den Haag startte als eerste rechtbank met het project civiele procesinnovatie en voert een proef uit met een minimale doorlooptijd van een handelszaak van zestien weken in vooraf geselecteerde zaken. Door direct bij het aanbrengen van de zaak een datum te bepalen voor comparitie en een vonnistermijn van vier weken krijgen procesdeelnemers veel eerder zekerheid over de uitkomst van de procedure. De rechtbank kan hierdoor zaken sneller en efficiënter afhandelen.

Klik voor meer informatie over het project hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven