Studeren aan NYU = vicepresident in de klas

Delen:

new-york-4-1

Vier vakken volg ik aan New York University. Allemaal zijn ze inspirerend.

International Human Rights Law

International Human Rights Law wordt hier gegeven door Philip Alston, een grote naam in het gebied. Hij heeft allerlei functies bij de Verenigde Naties bekleed, waarvan de belangrijkste waarschijnlijk zijn voorzitterschap was van het Committee on Economic, Cultural and Social Rights. Vaak lijken zijn mensenrechtencolleges vooral lessen in politiek inzicht. Zo legde hij begin dit jaar uit waarom de internationale gemeenschap opeens zo inhakte op chemische wapens. Dat is eigenlijk best raar, alle wapens zijn toch onmenselijk? ‘Een reden voor deze focus’, aldus Alston, ‘is dat chemische wapens de nucleaire wapens van arme legermachten zijn. Het Westen heeft ze al niet meer nodig sinds de afloop van de eerste Wereldoorlog.’

new-york-4-2

International Commercial Arbitration

Veel meisjes zijn verliefd op onze docent voor International Commercial Arbitration, de Italiaan Franco Ferrari. Het ergste wat een arbiter kan gebeuren, zo legde hij ons laatst uit, is dat de partijen bij een conflict plotseling tot overeenstemming komen. Enkele jongens in de klas grinnikten. ‘Het is mij eens overkomen’, zo verhelderde Ferrari. ‘Ik werd gevraagd voor een arbitrage. Het bedrag dat ik kon verdienen zal ik niet onthullen, maar het had heel wat nullen. Ik was zo blij! Binnen een half uur bevestigde ik dat ik de opdracht aannam. In drievoud. Per e-mail, per fax, en per snelpost.’ De jongens lachten harder, de meisjes giechelden. Ferrari ging verder: ‘Ik rekende al op een nieuw zwembad! Maar toen gebeurde het: de partijen losten zélf hun conflict op en de hele zaak ging niet door… verschrikkelijk!’ De hele klas bulderde van het lachen.

Quantative Methods for Lawyers

Op de docent van dit vak ben ikzelf verliefd. Nou ja, dat had ik kunnen worden als hij veertig jaar jonger was geweest. Daniel Rubinfeld geeft Quantative Methods for Lawyers. We behandelen vragen als: zorgt de doodstraf statistisch gezien voor minder moorden? Het wordt vaak behoorlijk technisch. Rubinfeld steekt zijn tong uit als hij een grapje heeft gemaakt. In zijn vrije tijd bezoekt hij goochelshows.

new-york-4-3

International Environmental Law

Onze docent International Environmental Law, Paolo Galizzi, nodigt regelmatig gastsprekers uit in de klas. De decaan van een rechtenfaculteit in Ghana bijvoorbeeld, die het had over de relatie tussen development en internationaal milieurecht. Maar ook de vicepresident van de Marshall-eilanden, Tony de Brum, kwam langs. Toen kregen we opeens een zaal met een prachtig uitzicht:

new-york-4-4

De Brum sprak over klimaatverandering. ‘Als er niets aan klimaatverandering gedaan wordt bestaat mijn land over enkele decennia niet meer.’ Trots presenteerde hij ons zijn leiderschapsverklaring http://www.majurodeclaration.org/ over klimaatverandering, die inmiddels ook ondertekend is door de Verenigde Staten.

Al met al vind ik het best erg dat ik na kerstmis alweer terug naar Nederland moet.

new-york-4-5

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven