Studiedag: de wet als kunstwerk

Delen:

Beeld bij de wet als kunstwerkHet boek De wet als kunstwerk van wijlen Willem Witteveen is de inspiratiebron voor een studiedag op vrijdag 20 november. Het is een gezamenlijk initiatief van de (Vereniging voor Wijsbegeerte van het Recht (VWR) en de Vereniging voor Sociaalwetenschappelijk bestudering van het Recht (VSR). Sprekers zijn Prof.dr. Ernst Hirsch Ballin, hoogleraar constitutioneel recht aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Amsterdam en Prof. dr. Pauline Westerman, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wetgeving is tegenwoordig diffuser dan pakweg 40 of 50 jaar geleden, stellen de organisatoren. Er wordt vaker gebruik gemaakt van open normen en kaderwetgeving, waarbij de precieze invulling van de regels wordt overgelaten aan de rechter of aan een lagere wetgever. Vanuit rechtsstatelijk perspectief zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de manier waarop wetgeving tot stand komt.

Witteveen, die vorig jaar omkwam bij de vliegramp met de MH17, waarschuwt in zijn boek voor de ‘onuitgesproken vooronderstelling dat wetten een soort instrument zijn’. De wet is, vindt hij, ‘in de eerste plaats een maatschappelijke betekenisconstructie die als een bijzonder soort kunstwerk kan worden begrepen.’

De inleidingen van Westerman en Hirsch Ballin worden gevolgd door referaten om debat te stimuleren.

De studiedag vindt op vrijdag 20 november van 12.30-17.00 uur plaats in het Academiegebouw, Belle van Zuylenzaal, aan het Domplein in Utrecht. Aanmelden kan door een mail te sturen aan: Rechten.SBRSecretariaat@uu.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven