Succes van de prejudiciële procedure onderzocht

Delen:

Het Europees Hof van Justitie (foto: EHvJ)

Waarom wordt de prejudiciële procedure zo vaak gebruikt? Wie is verantwoordelijk voor het succes ervan? Dat onderzocht socioloog Jos Hoevenaars in zijn proefschrift.

Elk jaar doet het Europees Hof van Justitie (Luxemburg) meer dan duizend uitspraken op basis van EU-wetgeving die zowel de lidstaten als hun burgers betreffen. De meeste van deze beslissingen zijn het resultaat van verzoeken om een prejudiciële beslissing door nationale rechtbanken en tribunalen die op zoek zijn naar een interpretatie van EU-wetgeving. Hoewel deze procedure wordt gezien als centraal in de transformatie van Europa, blijft er grote onduidelijkheid bestaan over de reden waarom de prejudiciële procedure wordt gebruikt, en wie primair verantwoordelijk is voor het succes ervan.

In zijn proefschrift A people’s court onderzoekt Jos Hoevenaars de praktijk van de prejudiciële procedure. Hierop promoveerde hij 19 maart aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Door deze prejudiciële praktijk te benaderen vanuit het perspectief van degenen die er aan deelnemen, bekritiseert hij heersende aannames over het hoe aan en waarom van nationale rechtszaken die het Europees Hof van Justitie bereiken. De onderzoeker verwacht dat dit empirisch onderzoek academici die zich bezighouden met de relatie tussen wetgeving en Europees integratie zal aanspreken, evenals juridische professionals en procespartijen die geïnteresseerd zijn in de praktijk van de prejudiciële procedure.

De volledige titel van Hoevenaars’ proefschrift, die aan de Erasmus Universiteit Rotterdam sociologie studeerde, luidt A people’s court? A bottom-up approach to litigation before the European Court of Justice. Na zijn afstuderen in 2011 werkte hij als onderzoeker en docent aan het Instituut voor Rechtssociologie en het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel is hij werkzaam als postdoc onderzoeker aan de Erasmus School of Law in Rotterdam.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven