Symposium: ‘Herziening in het Strafrecht’

Delen:

Herziening van strafzaken, zoals de Schiedammer Parkmoordzaak, de Puttense moordzaak en de strafzaak tegen Lucia de B, wetsvoorstellen en rechtspraktijk staan centraal op 15 oktober 2010 tijdens de tiende De Doelderdag die de Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert.

Het rechtsmiddel van herziening in strafzaken staat de afgelopen tijd volop in de schijnwerpers. Dat komt onder meer door enkele spraakmakende herzieningszaken, zoals die in de Schiedammer Parkmoordzaak, de Puttense moordzaak en de strafzaak tegen Lucia de B. Ook zijn twee wetsvoorstellen bij de Tweede Kamer aanhangig die tot doel hebben de regeling van de herziening ingrijpend te wijzigen. Beoogd is de ruimte voor het herstellen van fouten te vergroten en meer rekening te houden met nieuwe wetenschappelijke inzichten. En is in meer gevallen nader feitelijk onderzoek mogelijk. Ten slotte wordt het in bepaalde gevallen mogelijk dat bijvoorbeeld na een vrijspraak voor een ernstig misdrijf alsnog herziening en een veroordeling volgt, de zogenoemde herziening ten nadele. Die wetsvoorstellen komen aan bod, maar ook zal worden stilgestaan bij de vraag of het wenselijk is de beslissing op herzieningsverzoeken toe te vertrouwen aan een revisieraad in plaats van aan de Hoge Raad.

Het symposium begint om 13.15 en zal worden geopend door de voorzitter van het college van bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam, mevrouw mr. P.F.M. van der Meer Mohr. Sprekers: prof. mr. J.W. Fokkens, Procureur-Generaal bij de Hoge Raad en prof. mr. G.G.J. Knoops, advocaat en hoogleraar Internationaal strafrecht aan de Universiteit Utrecht, prof. mr. P.A.M. Mevis en prof. mr. F.W. Bleichrodt, beiden hoogleraar Straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Klik voor het aanmeldingsformulier hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven