Symposium over werk van overleden hoogleraar en staatsraad Schueler

‘Heel veel om te missen, heel veel om als herinnering te koesteren.’ Dat schreef Bert Marseille, voorzitter van de Vereniging voor bestuursrecht (VAR) toen Ben Schueler op 20 januari 2023 overleed. Vandaag organiseert de VAR, samen met anderen, een symposium over Schuelers werk.

Delen:

Symposium over werk van overleden bestuursrechtelijke klassieker Schueler - Mr. online
Ben Schueler (foto: Raad van State/John de Koning)

Ben Schueler was tot zijn onverwachte overlijden op 20 januari 2023 staatsraad bij de Raad van State (sinds 2015, zijn naam staat bij 855 uitspraken) en hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht. Eerder werkte hij onder meer als onderzoeker in Utrecht, als advocaat in Den Haag en als hoogleraar bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Bestuursrechtelijke klassieker

In 1994 promoveerde Schueler op het proefschrift Vernietigen en opnieuw voorzien. Marseille noemde dat in een in memoriam op de site van de VAR ‘een bestuursrechtelijke klassieker’. Schueler zelf was tussen 2013 en 2017 voorzitter van de VAR. Op het moment van zijn overlijden was hij voorzitter van de VAR-commissie ‘Bevoegdheden van de bestuursrechter’. Vandaag, donderdagmiddag 29 februari wordt een symposium georganiseerd waarin het wetenschappelijk werk van Ben Schueler centraal staat. De middag wordt georganiseerd door de VAR, de Universiteit Utrecht, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de Vereniging voor Bouwrecht. Staatsraad Gerdy Jurgens is middagvoorzitter. Allerlei onderwerpen waaraan Schueler met zijn wetenschappelijk werk heeft bijdragen zullen de revue passeren: algemeen bestuursrecht (Ymre Schuurmans, Universiteit Leiden), bestuursrechtelijke rechtsbescherming (André Verburg, Universiteit Utrecht), omgevingsrecht (Rosa Uylenburg, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, Raad van State) en overheidsaansprakelijkheidsrecht (Frank van Ommeren, Vrije Universiteit).

Meerdere rollen

Tijdens deze middag wordt verder stilgestaan bij de uiteenlopende rollen als wetenschapper, docent, begeleider van jonge onderzoekers en als bestuursrechter, waarbinnen Ben Schueler zijn invloed heeft uitgeoefend op de mensen die het bestuursrecht en omgevingsrecht beoefenen in zowel de wetenschap als de rechtspraktijk. Hierover spreken onder meer Thijs van Duffelen, Daan Korsse, Jasper van Kempen, Arnoud Klap en Jaap Polak.

Bundel

Ook wordt tijdens deze middag een wetenschappelijke bundel aangeboden waarin zevenentwintig collega’s van Schueler een bijdrage hebben geleverd op een van de uiteenlopende terreinen van het bestuursrecht waarbinnen hij actief was.

Het symposium vindt 29 februari plaats van 12.30-17.00 uur in de aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven