Symposium Recht & Armoede

Delen:

Armoede en de verschillen tussen arm en rijk nemen toe volgens onder meer het CBS en Eurostat. De financieel-economische crisis versterkt die ongelijkheid. De Universiteit Utrecht organiseert hierover een interdisciplinair symposium op vrijdag 7 december. Dagvoorzitter is Michael Milo, universitair hoofddocent privaatrecht aan de Universiteit Utrecht.

Hoe moet deze toenemende ongelijkheid sociaal-wetenschappelijk worden geduid? Het is een probleem van alle tijden – economische historie houdt zich daar mee bezig. Wat zijn de bevindingen? Recht speelt als sturend mechanisme een belangrijke rol. Op welke manier en onder welke condities moet toenemende armoede en ongelijkheid binnen een samenleving met behulp van het recht worden genormeerd? Wat is het rechtstheoretische fundament; wat kan de rol zijn van constitutioneel recht en mensenrechten; wat is de verdeling tussen individuele en collectieve verantwoordelijkheden; moeten privaatrechtelijke pijlers als contractsvrijheid, eigendom en onrechtmatige daad worden aangepast? Moeten formele procedures worden bijgesteld? Liggen er taken voor de wetgever, de rechter of de doctrine? Deze en dergelijke vragen worden op dit symposium aan de orde gesteld.

Sprekers zijn onder meer: prof. dr. Paul Schnabel (UU, SCP), mr. Manuel Lokin (EUR), dr. Liesbeth Enneking (UU), dr. Bald de Vries, Aalt-Willem Heringa (UM), mr. Jin Ho Verdonschot, prof. mr. Corjo Jansen (KUN) en prof. dr. Bas van Bavel (UU).

Datum en tijdstip: vrijdag 7 december, 10.30 tot 17.00 uur
Locatie: Sweelinckzaal, Drift 21, Utrecht

Klik voor meer informatie en aanmelding hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven