Syriërs krijgen geen advocaat meer, asieladvocaten boos op Dijkhoff

Delen:

Beeld bij asieladvocatenStaatssecretaris Klaas Dijkhoff is hard in aanvaring gekomen met de Vereniging van asieladvocaten (VAJN). Het voornemen van Dijkhoff om de gefinancierde rechtsbijstand af te schaffen voor ‘evident kansrijke gevallen’ roept bij de advocaten grote weerstand op. Bij de kansrijke gevallen gaat het om Syriërs, Staatloze Palestijnen en Eritreërs.

“Adequate en gefinancierde rechtsbijstand is een fundamenteel recht van iedere asielzoeker,” zegt voorzitter Loes Vellenga van de VAJN. “Dat geldt ook als een verblijfsvergunning wordt verstrekt. Zonder rechtsbijstand in de procedure is er een risico dat er onherroepelijke fouten in het dossier sluipen, die later fataal kunnen blijken en kunnen leiden tot intrekking van de vergunning, of bijvoorbeeld tot afwijzing van gezinshereniging.”

Als deze maatregel in werking treedt zullen alleen kapitaalkrachtige asielzoekers nog verzekerd zijn van voldoende juridische hulp, voorspelt de VJAN. Vellenga vindt het onverteerbaar dat asielzoekers met minder geld hierdoor worden gedupeerd.

In zijn brief aan de Tweede Kamer noemt Dijkhoff een aantal maatregelen om de verhoogde asielinstroom in goede banen te leiden. Onderdeel is het vijfsporenbeleid, waardoor de aanvragers worden verdeeld over vijf sporen. Een belangrijke verandering is dat evident kansarme asielaanvragen sneller worden behandeld en afgewezen. Dat geldt zowel voor asielzoekers die eerder in een ander EU-land zijn geregistreerd (de zogenaamde Dublin-claimanten) als voor mensen afkomstig uit veilige landen.

Volgens Dijkhoff is niet te zeggen hoeveel asielzoekers het snellere spoor zullen volgen. De staatssecretaris verwacht niet de wachttijden zullen dalen door het nieuwe beleid.

De VAJN betreurt dat Dijkhoff niet vooraf heeft overlegd, en wil nu zo snel mogelijk met de staatssecretaris om de tafel.

Meer weten over de gevolgen van de asielinstroom voor de juridische sector? Lees Mr. Magazine van december.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven