Tarieven deurwaarder te hoog

Delen:

lege-zak-1 2296223Mensen met schulden die te maken krijgen met een deurwaarder betalen daar vaak te veel voor. De kosten die deurwaarders maken, zijn in werkelijkheid veel lager. Experts spreken in het Algemeen Dagblad van schande van de constructie. De vaste tarieven zijn gebaseerd op berekeningen uit 2001 die bij wet zijn vastgelegd. Daarbij is destijds gekeken naar de werkelijke kosten die een deurwaarder maakt om een onbetaalde rekening in te vorderen. Maar dankzij automatisering is die kostprijs flink gedaald.

Daarnaast zitten grote schuldeisers niet vast aan een wettelijke tarief om rekeningen in te vorderen. Zo heeft het Centraal Justitieel Incassobureau een aanbesteding waar deurwaarders zich voor 87 eurocent per vordering aanbieden. Terwijl een eerste brief van een deurwaarder al 74,61 euro kost. Deskundigen vinden dat mensen met schulden een melkkoe zijn geworden.

Volgens voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders John Wisseborn behoeven de wettelijke tarieven geen herziening. Tegenover het AD zegt hij: “De berekening is een gemiddelde. Er zitten makkelijke vorderingen tussen, maar ook hele tijdrovende. Het werk is door automatisering efficiënter geworden, maar in die software moet ook worden geïnvesteerd. Het tarief als geheel vind ik nog steeds accuraat.”

Politieke partijen SP, PvdA en D66 willen dat staatssecretaris Teeven de tarieven onder de loep neemt en indien nodig ingrijpt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven