Taylor Wessing: anoniem solliciteren voor meer diversiteit

Om meer diversiteit te creëren in het personeelsbestand, heeft advocatenkantoor Taylor Wessing anoniem solliciteren ingevoerd. Sinds augustus geldt dit voor alle open sollicitaties.

Delen:

Beeld-Anoniem
Beeld: Pixabay

Managing partner Marc van Gelder van Taylor Wessing zegt dat anoniem solliciteren het logisch gevolg is van de herijking van de strategie van het kantoor, nationaal en internationaal. “We hebben daarbij ook gekeken naar diversiteit,” licht Van Gelder toe. “Dat beperkte zich tot een jaar of twee geleden vooral tot man/vrouw. Maar diversiteit geldt op allerlei gebieden. Je wilt een kantoor zijn waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen kansen krijgt op basis van zijn of haar kwaliteiten.”

Een open blik houden

Marc-van-Gelder-Taylor-Wessing
Marc van Gelder

“Een kennismaking met het kantoor begint bij recruitment,” verklaart Van Gelder. “Als dat niet goed loopt, dan werkt dat door in de hele organisatie. Je wilt niet dat mensen het gevoel hebben dat ze niet dezelfde kans hebben als de blanke jonge man wiens naam met Van begint. Je moet als kantoor een open blik houden, en puur kijken of iemands cv een meerwaarde is voor de organisatie.”

Vertrouwenspersoon

Voorheen konden kandidaten hun hele cv uploaden, ze stuurden dus alles wat ze klaar hadden liggen, inclusief naam, foto, geboortedatum et cetera. Van Gelder: “Nu vragen we mensen juist om hun cv te anonimiseren. We willen alleen weten wat iemands ervaring is.” Het advocatenkantoor heeft er wel over nagedacht of dit voor sommige mensen niet heel ingewikkeld is: ze moeten immers iets herschrijven dat ze al hebben klaarliggen. “Als mensen dat zelf lastig vinden, hebben we intern een vertrouwenspersoon die niet betrokken is bij de selectie die dat cv screent om te zorgen dat het echt anoniem is.”

De nieuwe procedure geldt voor alle functies op alle niveaus waarvoor een vacature wordt geplaatst, waaronder beginnend advocaten en advocaat-medewerkers.

Diversiteit in de breedte

Op de vraag welke doelgroepen hiermee geholpen zijn, antwoordt Van Gelder: “Elke doelgroep waarvan je je moet afvragen of ze zich fair bejegend voelen in ons sollicitatieproces. Iedereen moet hiervan kunnen profiteren, dus geen negatieve of positieve discriminatie.”

Op het gebied van gender- en leeftijdsdiversiteit is de samenstelling van het kantoor nu al evenwichtig. De etnische diversiteit binnen het kantoor is de laatste jaren verbeterd, al zijn er op dat gebied nog stappen te zetten, zegt Van Gelder. Wat niet wil zeggen dat anoniem solliciteren vooral bedoeld om meer mensen met een migratieachtergrond binnen te halen. “Nee, je moet constant streven naar diversiteit in de breedte.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven