Te lang in vreemdelingendetentie door corona: schadevergoeding

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft onvoldoende voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat een Colombiaanse vrouw in vreemdelingenbewaring tot twee keer toe in quarantaine moest. De Staat moet nu een schadevergoeding betalen, besliste de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Delen:

Te lang in vreemdelingendetentie door corona: schadevergoeding - Mr. online
Foto: Klaus Hausmann/Pixabay

De vrouw mocht met het oog op de volksgezondheid bij aankomst op Schiphol Nederland niet in. Ze kwam terecht in vreemdelingenbewaring, met de bedoeling dat zij binnen twee weken zou terug vliegen naar Colombia. Die reis werd uitgesteld omdat haar kamergenoot in detentie corona bleek te hebben. De vrouw moest zelf tien dagen in quarantaine. Na deze quarantaine kwam zij bij een andere kamergenoot die ook corona had. Weer moest zij tien dagen in quarantaine. Uiteindelijk heeft zij tot aan haar vertrek uit Nederland 25 dagen in detentie gezeten.

Schadevergoeding

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde dat de staatssecretaris onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen om besmetting met het coronavirus in vreemdelingenbewaring te voorkomen. Daardoor heeft de vrouw onnodig lang in detentie gezeten. Na de eerste quarantaineperiode had de staatssecretaris zich extra moeten inspannen om te voorkomen dat de vrouw opnieuw in quarantaine moest, zodat zij zo snel mogelijk terug kon naar Colombia. De staatssecretaris heeft niet voldaan aan haar inspanningsverplichting en moet de Colombiaanse vrouw € 880 schadevergoeding betalen.

Lees hier de uitspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven