Teeven en Advocatenorde eens over toezicht

Delen:

Fred TeevenNa veel gesteggel zijn staatssecretaris Teeven en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) het eindelijk eens geworden over het nieuwe toezicht. Teeven heeft maandag zijn vierde nota van wijziging naar de Tweede Kamer gestuurd. Kern van het vernieuwde plan is de vorming van een nieuw intern toezichtsorgaan van de NOvA dat zal bestaan uit drie leden en waarvan de landelijk deken voorzitter wordt. De andere twee leden mogen geen advocaat zijn.

De landelijk deken wordt als voorzitter de verbindende figuur tussen de lokale dekens en het systeemtoezicht dat het college straks uitoefent. Dit college bepaalt het toezichtsbeleid en de eisen waaraan het toezicht op alle advocaten moet voldoen. Het kan aanbevelingen doen aan de lokale dekens, controleert het werk van die dekens en rapporteert jaarlijks in het openbaar over de resultaten. Hierdoor wordt het toezicht transparanter en uniformer. De lokale dekens kunnen niet langer hun eigen regels maken.

Nieuw is dat de landelijk deken de bevoegdheid krijgt om aanwijzingen te geven aan de lokale dekens, gehoord de andere leden van het college van toezicht. Ook nieuw is dat het college de lokale orde van advocaten, die de lokale deken benoemt, kan voorstellen de lokale deken te ontslaan als die zijn taken niet naar behoren uitvoert.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven