Teeven houdt vast aan bezuinigingsplan rechtsbijstand

Delen:

teeven-2De bezuinigingsplannen voor de rechtsbijstand worden gewoon doorgezet. Staatssecretaris Fred Teeven houdt er vooralsnog aan vast. Maar in een debat in de Tweede Kamer woensdag bleek ook dat ze nog niet in beton gegoten zijn. In de Eerste Kamer is geen meerderheid voor het voorstel te vinden en in de Tweede Kamer bleek woensdag een minimale meerderheid het te steunen.

Volgens Tweede Kamerlid Ard van der Steur (VVD) is de bezuiniging noodzakelijk en Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) noemt de plannen ‘aanvaardbaar’.

In 2018 moet er per jaar 85 miljoen euro op de rechtsbijstand worden bespaard. Teeven heeft zijn plannen al aangepast, maar dat is onvoldoende om de oppositie gerust te stellen. “Het is een lastige bezuiniging waarbij je moet passen en meten”, zei hij. “Maar het is niet zo dat je helemaal niets kan doen.”

Een deel van de maatregel komt al in de begroting van volgend jaar. Daarover zal dus tijdens de komende onderhandelingen over de begroting worden gesproken, aldus Teeven. Het kabinet beschikt in de Senaat niet over een meerderheid. Volgens hem is de Eerste Kamer wel kritisch, maar is de bezuiniging daar niet onbespreekbaar.

Teeven vindt dat het pakket maatregelen de ‘juiste balans’ heeft waarmee de toegang tot het recht wordt gewaarborgd. Hij wil hiermee de rechtsbijstand in de toekomst betaalbaar houden. Leidraad daarbij is dat een stap naar de rechter niet altijd de oplossing is en dat die niet altijd met belastinggeld moet worden bekostigd.

SP, ChristenUnie, CDA en D66 maken zich zorgen over de toegang tot het recht voor de allerarmsten. Het CDA snapt niet dat Teeven meer wil inzetten op eerstelijnsrechtsbijstand via het Juridisch Loket, maar hier tegelijk op bezuinigd. Bovendien vinden D66 en CDA het niet te verteren dat middeninkomens worden uitgesloten van hulpverlening van het Juridisch Loket.

Ook vindt de oppositie dat er beter gekeken moet worden naar alternatieven die uit het veld zijn aangedragen. Dat is ook gebeurd, aldus de bewindsman. Maar niet alle voorstellen leveren voldoende of snel genoeg geld op. Hij blijft in gesprek met de Orde van Advocaten over het pakket. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven