Teeven ontevreden over rechters

Delen:

Fred TeevenEen succesvolle behandeling voor veelplegers wordt zelden opgelegd omdat rechters het een te zware maatregel vinden. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie is hierover ontevreden. Hij wil dat de rechters vaker voor deze speciale straf kiezen.

Dat schrijft het AD vandaag. De behandeling, een verblijf in de Inrichting voor Stelselmatige Daders, wordt in nog geen tien procent van de gevallen opgelegd. Dat blijkt volgens de krant uit onderzoek dat Teeven vandaag naar de Kamer stuurt. Vooral jongeren krijgen de straf zelden opgelegd. Vorig jaar gebeurde dat bij slechts zeven jongvolwassenen.

Volgens de onderzoekers hebben rechters een verkeerd beeld van de behandeling. Ze zouden het verblijf in de inrichting zien als een strenge vorm van gevangenisstraf, waar veelplegers eerder slechter dan beter van worden. Met voorlichting wil Teeven de rechters overtuigen dat het gaat om een combinatie van detentie en zorg.

In een reactie zegt de rechtspraak zich niet te herkennen in dit beeld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven