Teeven start pilot adolescentenstrafrecht

Delen:

In Almelo is de pilot adolescentenstrafrecht van start gegaan. Met de pilot beoogt staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vooruitlopend op het wetsvoorstel het flexibele systeem van het adolescentenstrafrecht vorm te geven.

Tijdens de pilot zullen reclasseringswerkers en raadsonderzoekers van de Raad voor de Kinderbescherming gezamenlijk een advies opstellen over de verdachte adolescent voor het OM en de rechter. De ontwikkelingsfase van de jongeren komt daarin expliciet aan de orde, zodat het Openbaar Ministerie en de rechter goed kunnen beoordelen of een sanctie uit het jeugdstrafrecht of het volwassenstrafrecht moet worden opgelegd. Om de praktijk concrete handvatten te geven, zijn criteria ontwikkeld die als leidraad dienen bij het opstellen van het advies. In het advies wordt ook altijd expliciet aangegeven welke partij het reclasseringstoezicht en de begeleiding gaat uitvoeren.

De pilot zal zes maanden duren. Na afloop van de pilot wordt geanalyseerd of de ontwikkelde criteria aanpassing behoeven en hoe de samenwerking tussen de jeugd- en de volwassenketen het best kan worden vormgegeven. In november start een tweede pilot in Groningen.

Met het adolescentenstrafrecht wil Teeven inzetten op een dadergerichte en samenhangende aanpak van criminele jongeren.

De Raad van State buigt zich momenteel over het wetsvoorstel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven