Teeven: verplichte basisopleiding voor advocaten van slachtoffers

Delen:

boek-openEr komt een verplichte basisopleiding voor advocaten van slachtoffers van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. Dat maakt staatssecretaris Fred Teeven vandaag bekend op het symposium ‘Slachtofferadvocatuur: naar een nieuwe specialisatie?’. Zonder de basisopleiding komen advocaten per 1 juli 2014 niet meer in aanmerking voor vergoeding van de rechtsbijstand aan slachtoffers door de Raad voor de Rechtsbijstand.

De verplichte basisopleiding geldt niet voor leden van één van de gespecialiseerde beroepsverenigingen, omdat deze verenigingen al toegangseisen met betrekking tot opleiding en ervaring hanteren. Met de instelling van de verplichte basisopleiding wordt beoogd de kwaliteit van de rechtsbijstand aan slachtoffers van criminaliteit te verbeteren. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het kabinetsbeleid om de positie van slachtoffers in het strafproces verder te versterken.

In de basisopleiding slachtofferadvocatuur worden zowel de civielrechtelijke als strafrechtelijke aspecten van de bijstand aan slachtoffers behandeld. Het opleidingsprofiel is in overleg met de beroepsverenigingen Landelijk Advocaten Netwerk Slachtoffers Zedenzaken (LANSZ), Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP), Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA), de Raad voor de Rechtsbijstand en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) tot stand gekomen en dus gaat gelden per 1 juli 2014.

Het Willem Pompe Instituut van de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit en de beroepsverenigingen LANZS en ASP, bundelen daarnaast de krachten om per 1 september 2014 een verdiepende 1-jarige cursus aan te bieden voor advocaten die zich willen ontwikkelen tot specialist. Tenslotte komt er ook specifieke aandacht voor slachtoffers in de opleiding voor nieuwe advocaten (advocaat-stagiaires).

Klik voor de toelichting van Teeven op video hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven