Tegemoetkoming sociaal advocaten na corona

Delen:

22 juni Tegemoetkoming sociaal advocaten na corona
Foto: Charles Deluvio/Unsplash

De Raad voor Rechtsbijstand heeft bekendgemaakt hoeveel geld sociaal advocaten tegemoet kunnen zien, nu hun omzet is gedaald als gevolg van de coronacrisis. Ze kunnen maximaal 40.000 euro ontvangen.

Eind mei 2020 nam minister Dekker (Rechtsbescherming) het besluit om een tegemoetkomingsregeling voor sociale rechtsbijstandverleners te treffen. Die regeling is in overleg met de NOvA en de Raad voor Rechtsbijstand tot stand gekomen. Met deze regeling kan de Raad begin 2021 een deel van het inkomensverlies compenseren dat is opgetreden door de afname (door corona) van het aantal afgegeven toevoegingen, piketmeldingen en toegekende extra uren in 2020.

Aanvraagformulier

De regeling geldt voor sociaal advocaten, mediators en bijzondere curatoren die ingeschreven staan bij de Raad, en die verwachten dat eind 2020 hun omzet – vergeleken met 2019 – met meer dan 20 procent is gedaald. Zij kunnen in december een aanvraag doen voor een tegemoetkoming. Daarvoor bestaat een eenvoudig aanvraagformulier. Het omzetverlies hoeven de getroffen rechtsbijstandsverleners niet zelf aan te tonen, dat doet de Raad. In januari 2021 neemt de Raad beslissingen op de aanvragen.

80 procent

De eerder aangekondigde regeling is nu nader ingevuld. Sociale rechtsbijstandverleners kunnen een compensatie tegemoetkoming als hun omzetverlies meer bedraagt dan 20 procent. De maximale omzetdaling die wordt gecompenseerd wordt aan het einde van 2020 bepaald aan de hand van de gemiddelde omzetdaling in de zwaarst getroffen sector binnen het stelsel.

De eerste 20 procent omzetverlies komt voor rekening van de advocaat. Het restant van het omzetverlies wordt gecompenseerd voor 80 procent. De maximumcompensatie wordt bepaald aan het eind van dit jaar aan de hand van de gemiddelde omzetdaling in de zwaarst getroffen sector binnen het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand (bijvoorbeeld strafrecht of asielrecht), tot maximaal 40.000 euro.

Voorbeelden

Stel, de zwaarst getroffen sector binnen het stelsel heeft een omzetverlies geleden van 40 procent. Een advocaat die in 2019 een omzet had van 100.000 euro en in 2020 65.000 euro, heeft 35 procent omzetverlies geleden. De eerste 20 procent daarvan wordt niet gecompenseerd. Van de 15 procent daarboven, wordt 80 procent gecompenseerd: 12.000 euro.

Had dezelfde advocaat in 2020 een omzet gehaald van 55.000 euro, dan ziet het plaatje er iets anders uit. Zij omzetverlies bedraagt dan 45 procent. Ook hier wordt de eerste 20 procent niet gecompenseerd. Van de 20 procent daarboven, wordt 80 procent gecompenseerd: 16.000 euro. De laatste 5 procent wordt niet gecompenseerd.

Voorschot

Sociale rechtsbijstandverleners hoeven niet altijd te wachten op een tegemoetkoming in 2021. De bestaande voorschotregeling biedt advocaten en mediators de mogelijkheid de periode tot januari 2021 te overbruggen. In januari 2021 kan de toe te kennen tegemoetkoming worden verrekend met het eerder aangevraagde voorschot. Dit voorschot kan worden aangevraagd tot 1 augustus 2020.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven