Slag om schaarse notarissen

Delen:

Beeld bij tekort aan notarissenEr is een tekort aan notarissen. Recruiters van notariskantoren hebben de grootste moeite om nieuwe notarissen te krijgen. Nu de economie weer aantrekt, kopen recruiters van grote kantoren notarissen weg bij andere kantoren, zegt woordvoerder Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Door de overspannen markt stijgen de notarissalarissen. Als oorzaken worden gezien de grote uitstroom tijdens en na de kredietcrisis, en de daarmee samenhangende geringe instroom op dit moment.

Vijf jaar geleden, in de nasleep van de kredietcrisis, zijn enorm veel (kandidaat-) notarissen vertrokken of ontslagen, zegt Van Oostrom. “Die mensen zijn nu elders aan het werk bij banken, verzekeraars, projectontwikkelaars en andere partijen. Die komen niet zo snel meer terug.”

De instroom vanuit de universiteiten daalt doordat studenten vijf jaar geleden minder interesse hadden in een studie notarieel recht. Een kans op een baan was toen immers klein. “En het is ook maar de vraag of kantoren nu afgestudeerden zoeken,” zegt Van Oostrom. “Ze zijn eerder op zoek naar ervaren mensen die ze direct op dossiers kunnen zetten. Er wordt steeds meer verwacht dat mensen meteen aan de slag gaan.”

Volgens KNB-woordvoerster Van Oostrom merken de klanten er nog niets van. “De bestaande kandidaat-notarissen moeten gewoon harder werken,” zegt Van Oostrom. Ook in de tarieven is de grotere vraag naar notariële diensten nog niet terug te zien, zegt ze.

Eén van de kantoren die op zoek is naar een kandidaat-notaris is Schaap Advocaten Notarissen in Rotterdam. “Na de bankencrisis was er een enorme uitstroom uit het notariaat,” vertelt stafmedewerker Johan Hazelhof. “De banen die verdwenen, kwamen niet zomaar weer terug. Maar sinds een jaar is dat anders. De vraag neemt toe, en het aanbod wordt kleiner.”

Hazelhof heeft de vacature op meerdere banensites geadverteerd en port nu ook jongere medewerkers op om in hun vriendenkring te zoeken.

Ook Herman Bosma van recruitmentbureau Legal-Partner heeft gemerkt dat de vraag naar notarissen het aanbod overtreft. “Na de bankencrisis waren er veel minder fusies en overnames,” zegt Bosma, “en ook het aantal vastgoedtransacties liep sterk terug. Kleine kantoren stopten ermee of gingen failliet, grote kantoren verkleinden hun afdelingen notariaat of stootten ze zelfs af. Nu het beter gaat, worden de notariaatsecties van de Zuidaskantoren weer op- en uitgebouwd. Ze hebben weer mensen nodig, alleen zijn die er nauwelijks.”

Vooral in het middensegment ligt het moeilijk, zegt Bosma. Vacatures blijven langer openstaan. Hij heeft gemerkt dat notarissen moeilijker dan advocaten te bewegen zijn om van werkgever te wisselen. “Advocaten stappen makkelijker over en notarissen willen vaak in een regio blijven.”

Van Oostrom (KNB) zegt dat de Zuidas-kantoren nog redelijk makkelijk aan nieuw notarieel personeel kunnen komen. “De problemen liggen vooral elders. Daar wordt veel werk nu gedaan door hbo-juristen en klerken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven