Telefoon mag mee bij consultatiebijstand

Delen:

Beeld bij telefoon mag meeVanaf 1 maart 2016 mogen piketadvocaten hun mobiele telefoon meenemen tijdens het verlenen van consultatiebijstand. De Korpsleiding van de Nationale Politie heeft hierover een hernieuwd standpunt ingenomen, meldt de Raad voor Rechtsbijstand.

Dankzij de telefoon kunnen advocaten piketmeldingen van de centrale piketafdeling van de Raad voor Rechtsbijstand sneller accepteren. De Raad wijst erop dat het gebruik van de mobiele telefoon tijdens consultatiebijstand alleen is toegestaan voor het beantwoorden van oproepen van de centrale piketafdeling. “Uitgangspunt blijft dat de integriteit van het gehele opsporingsproces en het veilig verblijf van advocaten in politiecomplexen in tact blijven,” schrijft de Raad.

De NOvA en de Raad hebben bij de politie lang aangedrongen op het mogen meenemen van de telefoon. “Het is verheugend dat dit nu onder de gegeven restricties mag,” vindt de Raad. “Wij gaan ervan uit dat van dit recht juist gebruik wordt gemaakt. Niettemin moeten we wel de volgende – hopelijk overbodige – waarschuwing meegeven: misbruik en verkeerd gebruik van de telefoon tijdens het verlenen van consultatiebijstand, bijvoorbeeld door het laten bellen van verdachten of door het doorgeven van informatie ten behoeve van een verdachte die wordt bezocht, leidt tot uitsluiting van piketdiensten. Van dergelijk misbruik zal bovendien melding worden gemaakt bij de lokale deken.”

Advocaat David Emmelkamp (De Roos & Pen) noemt de maatregel logisch. “Je hebt drie kwartier om op een piketmelding te reageren,” legt hij uit. “Als je alleen een consultatie van een half uur hebt, is het geen probleem om op tijd te reageren op de volgende oproep. Maar als je aansluitend nog een verhoor hebt, en je kunt niet beschikken over je telefoon, dan ben je te laat.”

“Ik heb nooit begrepen waarom je je telefoon niet mocht meenemen,” vervolgt Emmelkamp. “Ik kan me niet voorstellen dat er vakbroeders zijn die de verdachte laten telefoneren.”

Ook advocaat Robert Malewicz (Cleerdin & Hamer) is blij dat hij zijn telefoon niet langer in een kluisje of in zijn auto hoeft achter te laten.. “Door de aansluitende verhoorbijstand ben je soms langer niet bereikbaar,” zegt hij. Hij wijst er wel op dat advocaten buiten de piketfase hun telefoon waarschijnlijk moeten blijven inleveren.

De nieuwe praktijk wordt de komende tijd gevolgd door een werkgroep vanuit de advocatuur, de politie en de Raad, die ook nadere afspraken zal vastleggen.

Bij het verhoor mochten advocaten hun telefoon al meenemen. Op basis van de OM beleidsbrief van 10 februari 2016 kan de advocaat tijdens het verhoor ook een laptop of tablet gebruiken voor het maken van aantekeningen of het aannemen van piketmeldingen. Advocaten mogen geen verhoren opnemen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven