Tentoonstelling ‘Terecht of Onterecht’

Delen:

‘Terecht of Onterecht’ is de naam van de nieuwe tentoonstelling over het Nederlandse rechtssysteem die van 1 juni tot en met 30 september in Het Nederlands Stripmuseum Groningen te zien is.

Als hoofdpersoon in deze tentoonstelling figureert De Rechter, de bekende stripfiguur van cartoonist Jesse van Muylwijck. De tentoonstelling wordt op dinsdag 31 mei geopend door Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak.

Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat Napoleon de basis legde voor de moderne rechtspraak in Nederland. Dat was voor de Raad voor de rechtspraak een goede reden voor de tentoonstelling. De strips vertellen van alles over de rechtspraak in Nederland. Daarnaast wordt uitgelegd hoe het er in onze rechtszalen aan toe gaat.

De tentoonstelling is onderverdeeld in rechtkamers met elk een eigen onderwerp. Het gaat daarbij niet alleen over criminaliteit, maar ook over zaken als echtscheiding, erfrecht en ontslag. Centraal opgesteld in deze kamers staan drie balies, waar de bezoeker vanachter een hekje rechtstreeks in gesprek gaat met De Rechter. Deze legt als interactief tekenfilmfiguur de museumbezoeker een dilemma voor over uiteenlopende rechtszaken, waarbij de bezoeker wordt uitgedaagd zelf een oordeel te geven. Uitspraken en standpunten worden door De Rechter, met een knipoog, kritisch beoordeeld.

Jesse van Muylwijck ontving in 2010 de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Met zijn strip De Rechter bereikt hij dagelijks meer dan drie miljoen krantenlezers. Uit de vele duizenden strips die hij de afgelopen zeventien jaar maakte is een selectie gemaakt die aansluit bij de onderwerpen van de rechtkamers.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek ‘Terecht of Onterecht’, met daarin een selectie van de beste Rechterstrips, voorzien van toelichtende teksten van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven