The Life Penalty – Documentaire over innovatieve Amerikaanse strafpleiters tegen doodstraf op Congres ‘Doodstraf Voorbij’

Delen:


Vrijdag 28 Oktober 2010 in Maastricht

“Deze advocaten laten zien hoe zij een unieke juridische en psychologische verdedigingsstrategie hebben ontwikkeld om de kans op een doodstraf-vonnis te beperken. Hun uitgangspunt is dat de wet en rechtspraak in alle omstandigheden de ruimte laat tussen levenslang of doodstraf. Deze bewegingsruimte benutten zij in alle fasen van het strafproces optimaal. De documentaire volgt de gedreven en inspirerende advocaat David Wymore en andere strafpleiters in verschillende fasen van het strafproces. Het begint met een innovatieve methode voor jury-selectie. Vervolgens is te zien hoe de advocaten deze strategie doorzetten op de zitting en uiteindelijk bij de jury-instructie ieder jurylid individueel ’empoweren’ om een eigen beslissing te nemen. Eén jurystem voor levenslang is voldoende om de doodstraf te voorkomen.

Benadrukt wordt dat het eigen geweten van ieder jurylid telt, en dat de wet daarvoor ook de ruimte laat. De advocaten spelen aldus de vraag terug naar de individuele juryleden: Who do You kill?

Deze advocaten trainen andere strafpleiters door de VS om deze methode toe te passen. De film volgt onder meer een trainingssessie met andere advocaten. Het raamwerk van de film is een kritisch maatschappelijk commentaar op de toepassing van de doodstraf in de VS. “

Ook de productie van de film was een samenwerking van creatieve juristen. De fimproducent en financier is een voormalige advocaat. Legal Visuals heeft een serie van 80 informatiegraphics gemaakt voor de opleidingsversie van de film.

Zie voor meer informatie over het congres en de filmvertoning:

http://www.unimaas.nl/default.asp?template=werkveld.htm&id=N02XQS0AILP0F4OG7B44&taal=nl

© Legal Visuals
Reacties en vragen zijn welkom op dit blog of per email
sh@legalvisuals.nl

mr. Susanne Hoogwater is een creatieve juriste en expat-ondernemer.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven