Theatergezelschap maakt samen met Reclassering voorstelling over werkstraf

Theatergezelschap BonteHond uit Almere werkte het afgelopen jaar, samen met Reclassering Nederland aan de voorstelling STRAF. Deze theaterproductie over de werkstraf en jongeren die hiertoe zijn veroordeeld ging op 11 juni in première op Oerol.

Delen:

Theatergezelschap maakt samen met Reclassering voorstelling over werkstraf - Mr. online

Wanneer ben je een boefje en wanneer een crimineel? Of hadden we allemaal een taakstraf kunnen krijgen, maar zijn we nooit betrapt? Zo wordt STRAF geïntroduceerd, een voorstelling over en met jongeren met een taakstraf. Het script, het decor en de rolverdeling heeft het theatergezelschap samen met de werkgestraften bepaald. Meewerken aan de voorstelling ís de straf, want BonteHond (‘het minst volwassen jeugdtheater van Nederland’) is officieel een taakstraflocatie.

Voorstelling

Het idee voor STRAF ontstond toen artistiek leider Judith Faas een groepje werkgestraften afval zag prikken op het strand. Ze werd nieuwsgierig naar het verhaal achter deze mensen én de werkstraf. Dat leidde uiteindelijk tot de theaterproductie. Daarvoor werd contact gelegd met Reclassering Nederland. Met behulp van medewerkers van Reclassering Flevoland (Almere) werd de voorstelling ontwikkeld. Op 23 mei werd de voorstelling al gepresenteerd voor medewerkers en cliënten van de reclassering.

‘Herkenbare vertaling’

De productie speelt zich op een werkstrafproject. Tijdens de voorstelling volgt het publiek de werkdag van de werkgestraften en hun begeleiders op het toneel. Kernboodschap: de daders, boeven en criminelen zijn mensen. De cast heeft een dag meegelopen op een werkstrafproject. Ze spraken mensen van de reclassering. Een van hen zegt op de website van de Reclassering: “De voorstelling is een mooie, integere en herkenbare vertaling van onze dagelijkse praktijk.”

Werkstrafproject

Mede door het ontwikkelen van deze productie heeft BonteHond zichzelf ook aangesloten als werkstrafproject bij de reclassering. Vorig jaar ontvingen zij hun eerste werkgestrafte. Na het uitvoeren van zijn werkstraf is hij blijven hangen als vrijwilliger. Ruim een jaar later staat hij op het podium als acteur, hij speelt een van de werkgestraften in de voorstelling.

Première

De theatervoorstelling STRAF van BonteHond ging op 11 juni in première op het festival Oerol op Terschelling. De voorstelling wordt nog tot en met 19 juni dagelijks gespeeld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven