Thuiswerkers hadden meer last van buurmans boom

Door corona gingen we meer thuiswerken. En zaten we bij mooi weer lekker in de tuin – om ons vervolgens te ergeren aan de boom van de buurman, die schaduw werpt, vogelpoep oplevert, blaadjes laat vallen en rupsen bezorgt. Advocaat Jilles van Zinderen (HAUT Legal & Tax), specialist in het bomenrecht, had het er drukker mee dan ooit.

Delen:

Jilles van Zinderen-nieuws
Jilles van Zinderen

“Door de intelligente lockdown waren de meeste Nederlanders van de ene dag op de andere aan huis gebonden. Scholen en universiteiten gingen dicht. Bibliotheken, kapperswinkels, cafés en musea gingen op slot. Thuiswerken werd de norm. Sommige mensen moesten in thuisquarantaine. Ineens was vrijwel heel Nederland de hele dag thuis. En het was heel mooi weer. Mensen met een tuin brachten daar veel tijd in door en dat was in mijn praktijk goed te merken. Blijkbaar was die tijd in de tuin voor veel mensen de aanleiding om eindelijk eens actie te ondernemen tegen de boom van de buurman.

Vogelpoep

Naast mijn civiele ondernemerspraktijk houd ik er een niche op na: bomenrecht. Ik sta allerlei partijen bij in geschillen over bomen. Meestal gaat het dan om gemeenten of particulieren. De variëteit in adviezen en geschillen over bomen is groot maar toch gaat het in de veel gevallen het om de ‘klassieke’ burengeschillen. Staat de boom niet te dicht bij de erfgrens? Wat kan ik doen tegen die takken die boven mijn perceel hangen? En wat kan ik beginnen tegen de schaduw, de blaadjes, de zaden, de wortels, de eikenprocessierupsen en de vogelpoep? Daarop volgt de onvermijdelijke vraag van de boomeigenaar: mijn buren willen dat ik mijn boom kap. Moet ik dat doen? Als advocaat kom je dan nog eens buiten, voor een descente of een comparitie ter plaatse.

Klachten

Door corona is de hoeveelheid klachten over de bomen van buren enorm toegenomen. Voor mijn bomenrecht-niche heb ik sinds 2012 de website www.bomenrecht.nl. Door de bezoekersaantallen te volgen, kan ik een aantal ontwikkelingen vaststellen. Een opvallende, jaarlijks terugkerende trend is de toename van klachten bij mooi weer. Elk voorjaar nemen de bezoekersaantallen van de website toe en in de winter nemen ze weer af. In de zomer liggen de bezoekersaantallen het hoogst en rond de jaarwisseling kijken er nauwelijks nog mensen op de website. Blijkbaar gaan buren bij mooi weer eerder de confrontatie met de boomeigenaar aan. Met name de schaduw die bomen veroorzaken is daarvoor de belangrijkste reden.

Vallende bladeren

De toename van de bezoekersaantallen tijdens de zonnige maanden van de intelligente lockdown was ongekend hoog. Ten opzichte van de jaren ervoor verdrievoudigde het dagelijks aantal bezoekers over de maanden maart, april, mei en juni 2019. Telefonisch en per e-mail heb ik veel meer mensen te woord gestaan. Ook het aantal nieuwe zaken nam in die periode aanzienlijk toe. Het was niet zo dat door corona de vragen anders waren. Het waren er gewoon heel veel meer dan normaal. Met het geleidelijk versoepelen van de maatregelen zijn de bezoekersaantallen van de website ook geleidelijk teruggelopen naar de gebruikelijke hoeveelheden. Weliswaar zijn nu de maatregelen weer aangescherpt, maar het weer is aanzienlijk minder mooi. Of er nogmaals een merkbaar effect zal zijn is nog niet duidelijk, maar het zou me niet verbazen. De herfst is net begonnen, inclusief de vallende bladeren en de vrees voor het omvallen van buurmans boom.

Solidariteit

Tijdens de intelligente lockdown dit voorjaar zat iedereen in hetzelfde schuitje en was er een enorme solidariteit tussen buurtbewoners. Maar bij bomen en buren kende die solidariteit duidelijk zijn beperkingen.”

Bekijk alle afleveringen van de rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven