Tijdelijke rechtbank Amsterdam wordt gedemonteerd en elders opgebouwd

De voormalige tijdelijke rechtbank aan de Amsterdam Zuidas wordt na vier jaar dienst gedemonteerd en in Enschede weer in elkaar gezet. Daar wordt het een kantoor- en onderzoeksgebouw.

Delen:

Tijdelijke rechtbank Amsterdam wordt gedemonteerd en elders opgebouwd - Mr. online
De tijdelijke rechtbank Amsterdam, die nu wordt gedemonteerd

Het gebouw van de tijdelijke Amsterdamse rechtbank werd in 2016 gerealiseerd. Het was nadrukkelijk een tijdelijke locatie, in afwachting van de realisatie van een nieuwe onderkomen. Dat definitieve gebouw is eerder dit jaar in gebruik genomen. Bij de bouw van de tijdelijke rechtbank was al afgesproken dat het nadien zou worden verplaatst om elders een nieuwe functie te krijgen. Na demontage wordt het weer opgebouwd op het Kennispark in Enschede, waar het een kantoor- en onderzoeksgebouw wordt. Daarmee moet verspilling van materiaal en energie worden tegengegaan, zodat het gebouw hoogwaardig kan worden hergebruikt. Dat meldt de website Architectenweb.

Unieke codering

Aan de hand van een unieke codering, gebaseerd op het 3D-model en een 3D-scan, is de precieze positie van ieder onderdeel bekend. Kleinere elementen worden in containers vervoerd en grotere, zoals de loopbrug in het gebouw, worden direct op vrachtwagens geladen. Aan het casco verandert niets bij de wederopbouw. Ook grote delen van het interieur gaan mee in het gebouw, evenals veel van het meubilair. Sommige binnenwanden en de cellen worden hergebruikt in andere projecten.

Collegezalen

In Enschede zullen de kantoren worden gebruikt door een installatiebedrijf en een bedrijf dat actief is in de beveiliging. Ook wordt een deel gebruikt voor onderwijs; de voormalige zittingzalen lenen zich goed voor collegezalen. De sloop van de tijdelijke rechtbank is 1 juli gestart. Naar verwachting wordt het gebouw begin volgend jaar in gebruik genomen in zijn nieuwe functie. De tijdelijke rechtbank werd in 2017 onderscheiden met de Amsterdamse architectuurprijs, de Gouden A.A.P.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven