Tijdschrift over familiegeschiedenis wijdt nummer aan snijvlak notariaat/genealogie

Notarissen hebben beroepshalve vaak met genealogisch onderzoek te maken; genealogen maken op hun beurt gebruik van notariële bronnen. Gen.magazine, een tijdschrift over familiegeschiedenis, brengt hun werelden samen in een themanummer.

Delen:

Gen cover 2022-3-5a6b9ae9

Gen.magazine is het tijdschrift van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis (voorheen Centraal Bureau voor Genealogie) met interviews, familieverhalen, columns, onderzoekstips en meer. Het derde nummer van dit jaar besteedt in een reeks artikelen aandacht aan de wisselwerking tussen genealogisch-historisch onderzoek en de notariële praktijk.

Puzzel

Mr. besteedde al eens aandacht aan de puzzel die notarissen soms moeten leggen om te achterhalen wie recht hebben op (een deel van) een erfenis. Jaarlijks sterven in Nederland namelijk talloze mensen zonder dat zij een testament hebben opgemaakt. Jacqueline Verkleij gaat in haar artikel in op de hulp die zij en haar collega-onderzoekers van het CBG notarissen bieden in deze delicate zoektocht. “Het gaat tenslotte om de verdeling van een erfenis, die naast materiële ook emotionele kanten heeft. Je wilt dan absoluut niet het risico lopen een erfgenaam over het hoofd te zien.” De grote collectie persoonskaarten die het CBG in handen heeft, scheelt een notaris vaak een hoop speurwerk.

Zwarte vrouwen in 17e eeuw

In een ander stuk onthult Verkleij haar persoonlijke Top 10 notariële bronnen. Notarieel archiefonderzoek klinkt stoffig en saai, maar kan een schat aan interessante informatie opleveren. Iemand die voor het themanummer ook de notariële archieven indook, is Mark Ponte, historicus en onderzoeker bij het Stadsarchief Amsterdam. In de Amsterdamse Jodenbuurt bevond zich in de zeventiende eeuw een kleine zwarte gemeenschap, waar maar weinig over bekend is – laat staan over de vrouwen. Ponte dook in de hoofdstedelijke geschiedenis om het leven van deze zwarte vrouwen in beeld te brengen.

Notaris in oorlogstijd

Een gevoelig onderwerp: wat deed de notaris tijdens de Tweede Wereldoorlog? Rechtshistoricus en onderzoeker bij het Haags Gemeentearchief Raymund Schütz vertelt in Gen.magazine over zijn proefschrift op dit onderwerp. De eindconclusie was niet bepaald mals over de rol die deze beroepsgroep speelde in de oorlog. Het notariaat zou zijn lijdelijkheid hebben voorgewend om te kunnen profiteren van het onrecht dat de Joden werd aangedaan, en na de oorlog de handen in onschuld hebben gewast. Schütz vindt dat onderwerpen als ethiek, integriteit en de analyse van notarieel wangedrag belangrijkere onderdelen van de opleiding notarieel recht zou moeten zijn.

Deze en meer artikelen (zoals over notarissen in Nederlands-Indië) zijn te lezen in het septembernummer van Gen.magazine, uitgebracht voor Vrienden van het CBG. De Gen. is ook los verkrijgbaar. Meer informatie vindt u hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven