Partnerbijdrage van

Tips voor een sterk wachtwoord, en hoe deze te onthouden

Het is algemeen bekend dat hoe langer een wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is. En hoe unieker een wachtwoord is, hoe lastiger het te raden is. Maar hoe bedenk je een lang en uniek wachtwoord, dat je ook nog eens kunt onthouden? Met deze tips gaat dat zeker lukken!

Delen:

Wat maakt een wachtwoord sterk?

  1. Hoe langer het wachtwoord, hoe beter. Probeer op minstens 12 karakters uit te komen.
  2. Gebruik symbolen en hoofdletters. Vervang bijvoorbeeld de a door een @en de s door een $.
  3. Gebruik geen woorden die in uw context makkelijk te raden zijn. Zoals de naam van uw kinderen, of de straat waar u woont.
  4. Gebruik geen woorden die in standaard spelling in woordenboeken staan: deze zijn geautomatiseerd het makkelijkst te raden.
  5. Gebruik voor verschillende accounts verschillende wachtwoorden, zodat bij een lek niet meerdere accounts gecompromiteerd zijn.
  6. Eenvoudige wachtwoorden zijn bijvoorbeeld 12345, password, admin, qwerty: vermijd deze te allen tijde.

Hoe onthoud je een sterk wachtwoord?

  1. Bedenk een wachtwoordzin en kort deze in om snel veel karakters te hebben. Bijvoorbeeld: LxynGr0ep=$prTf! (Lexxyn Groep is super tof!)
  2. Maak de zin ook niet te logisch (zoals bovenstaand) maar denk ook aan gekke zinnen met onverwachtse woordencombinaties.
  3. Kies bijvoorbeeld een object, een persoon en een handeling: DeP@us33t33nCr0mpouce! (De Paus eet een crompouce!)
  4. Schrijf een normaal woord fonetisch uit om het te vervormen, en vervang daarna karakters zoals in tip 2 van de sterke wachtwoorden.
  5. Gebruik een normaal woord of een normale zin, maar gebruik wanneer u het intikt elke keer de toets naast de gebruikelijke letter: dyrtlesvjyepptd = sterkwachtwoord.

Vindt u het lastig om snel tot lange en complexe wachtwoorden te komen en ze te onthouden? Vraag uw IT-partner naar een wachtwoordmanager: hiermee kunt u met één druk op de knop sterke wachtwoorden genereren en deze veilig opslaan in een digitale kluis. Zo hoeft u nog maar één sterk wachtwoord te onthouden, om overal veilig in te kunnen loggen.

Tip:

Wilt u testen hoe sterk uw wachtwoord is? Op www.security.org/how-secure-is-my-password/ kunt u zien hoe lang een computer doet over het kraken van uw wachtwoord. Zo zou het wachtwoord DeP@us33t33nCr0mpouce! 3 triljard jaar kosten om te kraken (een 3 met 21 nullen).

Deze tips makkelijk delen met uw collega’s? Download dan deze tips als PDF infographic.

Delen:

De Lexxyn Groep verenigt diverse ICT-dienstverleners in de juridische sector. Door hun specifieke ervaring zijn zij uitstekend op de hoogte van uw bedrijfsprocessen en…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven