Toch weer zorgen over rechtbank Assen

Delen:

Beeld bij zorgen over rechtbank assenHet Drentse PvdA-statenlid Ronald Koch is bezorgd dat het voortbestaan van de rechtbank in Assen toch weer in gevaar komt. Koch constateert dat het volwaardig houden van rechtbanken weinig prioriteit heeft bij de Raad voor de Rechtspraak en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens het statenlid is het zeer de vraag of tijdig een oplossing kan worden gevonden voor het leegstandsprobleem van gerechtsgebouwen. “Het is daarom mogelijk dat de oorspronkelijke bezuinigingen opnieuw op tafel komen,” zegt Koch tegen het Dagblad van het Noorden. Hij heeft zijn zorgen maandag gedeeld met de fractievoorzitters in de Provinciale Staten van Drenthe.

In het Meerjarenplan stelden de Raad voor de Rechtspraak en de gerechtsbestuurders vorig jaar voor om in zeven rechtbanken alleen nog kleine zaken te behandelen. Na fel verzet van rechters en politici werd het plan ingetrokken. Mede op aandringen van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft minister Ard van der Steur eind november besloten om de komende jaren geen rechtbanken uit te kleden.

De plannen om medewerkers en zittingen van Assen naar Groningen te verplaatsen zijn toen door het gerechtsbestuur Noord-Nederland van tafel gehaald. Een voorwaarde voor behoud van de rechtbanken was dat gemeenten samen met de betrokken ministeries leegstand van gerechtsgebouwen zouden aanpakken. Dat komt onvoldoende van de grond, stelt Koch. Hij wil actie ondernemen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven