Toetsingscommissie experimenten rechtspleging kan van start

Een zevental wetenschappers gaat de minister voor Rechtsbescherming adviseren over voorstellen voor experimentele civiele rechtspleging. Die moeten leiden tot eenvoudige, snelle, effectieve en de-escalerende geschilbeslechting.

Delen:

Depositphotos_112656414_S
beeld: Depositphotos

De commissie is ingesteld in het kader van de Tijdelijke Experimentenwet rechtspleging, die voortkomt uit het regeerakkoord van het  kabinet-Rutte III. Doel ervan is een antwoord te bieden op het complexe burgerlijke procesrecht dat niet altijd voorziet in passende oplossingen voor de juridische problemen van burgers en bedrijven. Experimenten moeten uitwijzen hoe dit beter kan. Het pasbenoemde septet gaat voorgestelde experimenten, uit te werken bij algemene maatregel van bestuur, vooraf toetsen op juridische, sociaalwetenschappelijke en economische aspecten.

Multidisciplinair

De ministerraad besliste onlangs op voordracht van minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) tot benoeming van de commissieleden. In de samenstelling is rekening gehouden aan het multidisciplinaire karakter van de opdracht: er is niet enkel plaats voor juridische kennis, maar ook voor psychologie, sociologie, economie, gedragskunde en empirische wetenschap. Voorzitter is Vino Timmerman, Hoogleraar ondernemingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Van alle markten tuis

Veel van de leden hebben een dubbele expertise. Zo is Kees van den Bos zowel hoogleraar Sociale Psychologie als Empirische Rechtswetenschap aan de Universiteit Utrecht en combineert Louis Visscher in zijn leerstoel aan de Erasmus Universiteit economie en recht. De Groningse hoogleraar Bert Marseille houdt zich als rechtsgeleerde en bestuurskundige in het bijzonder bezig met de empirische bestudering van het bestuursrecht. Onlangs nog liet hij zich kritisch over het bestaande onderzoek naar de bruikbaarheid van laagdrempelige rechtspraak.

Gepromoveerd sociaalpsychologe Maureen Turina-Tumewu is projectbegeleider en specialist gedragsbeïnvloeding bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid; Marijke ter Voert bekleedt de leerstoel Empirical Legal Studies aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, die is ondergebracht bij de sectie Rechtssociologie en Migratierecht. Mies Westerveld, tot slot, is emeritushoogleraar Sociaal verzekeringsrecht en Sociale rechtshulp aan de Universiteit van Amsterdam – en neemt nog wat politieke ervaring mee als voormalig Eerste Kamerlid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven