Toevoegingsadvocaat incasseerde 1,5 miljoen euro in 3 jaar

Delen:

Beeld bij Van der Steur over puntenstelselEén advocaat heeft in drie jaar meer dan 1,5 miljoen euro geïncasseerd uit het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat blijkt uit de brief die minister Van der Steur heeft geschreven aan de Tweede Kamer.

Van der Steur (Veiligheid en Justitie) gebruikt dit voorbeeld onder meer om een maximum in te voeren van 900 punten voor reguliere zaken in de gefinancierde rechtsbijstand. Volgens Kamerlid Michiel van Nispen (SP) een ongelukkig gekozen voorbeeld, omdat het hier gaat om een advocaat die in één keer declaraties over een groot aantal jaren heeft gebundeld en ingediend. De jaaromzet van deze advocaat is dus beduidend minder dan 5 ton per jaar.

Op dit moment geldt een maximumvergoeding van 2.000 punten. Ook mag een advocaat niet meer dan 250 toevoegingen op jaarbasis verlenen. Volgens de minister leidt het huidige systeem tot ongewenste situaties. Hij verwijst naar het rapport van de commissie-Wolfsen, waaruit onder meer blijkt dat een advocaat over de jaren 2012-2014 meer dan 1.5 miljoen euro aan vergoedingen heeft geïncasseerd. “Ik vind dit een ongewenste situatie omdat een dergelijk hoge vergoeding niet past bij de publieke herkomst van de gelden en vooral omdat de kwaliteit bij dit volume aan declarabele uren in het gedrang kan komen,” schrijft de minister. “Zeker met het oog op andere werkzaamheden van een advocaat, zoals acquisitie en scholing, is een hoger target dan 1.200 tot 1.300 declarabele uren niet realistisch of kan ten koste gaan van de kwaliteit.”

De minister vervolgt: “Conform het advies van de commissie-Wolfsen sta ik een gemengde praktijk voor. Daarbij volg ik het advies van de commissie dat een gezonde praktijk tenminste 25 procent van de omzet met reguliere klanten verwerft. Uitgaande van 1.200 declarabele uren op jaarbasis brengt dit een maximaal aantal subsidiabele uren van 900 met zich mee. Dit kan ook bijdragen aan het eerlijker verdelen van het werk.” Nu gaat 24 procent van de subsidie naar 5 procent van de ingeschreven advocaten.

Deze week maakt de minister ook bekend dat hij een commissie instelt die de puntentoekenning voor de rechtsbijstand gaat onderzoeken. Deze onafhankelijke Commissie Evaluatie Puntentoekenning Gesubsidieerde Rechtsbijstand gaat onderzoek doen naar de gemiddelde tijd die advocaten en mediators besteden aan toevoegingszaken. Voorzitter van de commissie wordt Herman van der Meer, de president van het Gerechtshof in Amsterdam. De andere leden zijn: Walter Hendriksen, (voormalig algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten en advocaat-partner bij Van Doorne Advocaten), mevrouw dr. H. Goudriaan (onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek), mr. drs. J.H. Gerritsen (directeur van de Raad voor Rechtsbijstand) en drs. J.A.M.H. Leenders (directeur control, bedrijfsvoering en juridische zaken bij het directoraat-generaal Straffen en Beschermen van het ministerie van Veiligheid en Justitie).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven