Toezicht advocatuur op de schop

Het huidige systeem – waarbij elf lokale dekens in hun eigen regio toezicht houden – wordt vervangen door één landelijke toezichthouder die verantwoordelijk is voor het toezicht op alle advocaten, schrijft demissionair minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief. Het is de bedoeling dat het dekenberaad deze rol gaat vervullen.

Delen:

Sander-Dekker-samenvattint_fotoChantalAriens6x4-ac4c4d6f
foto: Chantal Ariëns

Door de invoering van het nieuwe systeem moet het toezicht op de advocatuur onafhankelijker, uniformer en effectiever worden, aldus Dekker. “We moeten erop kunnen vertrouwen dat advocaten betrouwbaar en integer zijn. Om dit vertrouwen ook in de toekomst waar te kunnen maken, versterken we het toezicht op de advocatuur.”

De bewindsman volgt met de keuze voor een landelijk toezichthouder het advies op dat hij vorig jaar kreeg in het WODC-rapport Evaluatie Wet positie en toezicht advocatuur.

Dekenberaad

Dekker schrijft in zijn brief nog na te denken over de inrichting van de landelijk toezichthouder. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat het dekenberaad de rol van landelijk toezichthouder gaat vervullen.
Het dekenberaad blijft bestaan uit de elf lokale dekens. De landelijke toezichthouder zal ook extra toezichthouders mogen aannemen. Door de inzet van extra mensen en deskundigheid verbetert de controle op de naleving van de regels, verwacht de minister. De toezichthouder kan boetes opleggen als advocaten zich niet aan de regels houden, of tuchtrechtelijk handhaven.

Ondermijnende criminaliteit

Wel merkt Dekker in zijn brief op dat het kabinet wil nog kijken wat de toename van ondermijnende criminaliteit betekent voor de verdere ontwikkeling van het toezicht. Hij verwijst hierbij naar de recente aanhouding van advocaat Youssef Taghi, die ervan wordt verdacht schriftelijke boodschappen van zijn neef Ridouan Taghi, hoofdverdachte in de Marengo-zaak, uit de gevangenis te hebben gesmokkeld.
Dekker zal naar aanleiding hiervan in gesprek gaan met de Nederlandse Orde van Advocaten om te bespreken “of het niet verstandiger is om het toezicht wat verder weg van de deken te organiseren”. Daarbij neemt hij ook in ogenschouw dat het “voor dekens in toenemende mate lastig kan worden om de verschillende rollen te vervullen. Bij mogelijke alternatieven denk ik bijvoorbeeld aan een dagelijks bestuur binnen de landelijk toezichthouder of om andere advocaten dan de deken de landelijk toezichthouder te laten besturen.”

Aanpassing Advocatenwet

Wanneer het nieuwe systeem wordt ingevoerd is nog niet bekend. Voor de uitvoering van de voorgestelde maatregelen is een aanpassing van de Advocatenwet nodig.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven