‘Toezicht rechter op bewindvoerders te beperkt’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Pixabay

SP-Kamerleden Michiel van Nispen en Jasper van Dijk zijn kritisch op de wijze waarop kantonrechters, en met name het Landelijk Kwaliteitsbureau – dat is ondergebracht bij de rechtbank Oost-Brabant – beoordelen of bewindvoerders wel voldoen aan de eisen. Daarover hebben ze 26 maart Kamervragen gesteld aan onder andere Sander Dekkers, de minister voor Rechtsbescherming.

Aanleiding voor de Kamervragen is een artikel in het AD, waarin wordt gepleit voor een zwarte lijst van malafide bewindvoerders. Die zouden moeten worden gecontroleerd door kantonrechters, maar die hebben onvoldoende middelen om eisen te stellen aan bewindvoerders. Ook hebben kantonrechters beperkt toezicht op de administratie die bewindvoerders bijhouden. Zij zouden, volgens het artikel, ‘profiteren van overbelaste kantonrechters’. Er zijn in Nederland inmiddels meer dan 1.900 professionele bewindvoerders werkzaam.

In 2014 zijn de kwaliteitseisen aan bewindvoerders aangescherpt, en Kamerleden Van Nispen en Van Dijk willen nu weten wat dat heeft opgeleverd. Ook zijn ze kritisch over de informatie-uitwisseling onder kantonrechters over bewindvoerders: die is nu nog informeel. “Waarom wordt dit niet geformaliseerd om bijvoorbeeld willekeur te voorkomen?” vragen de Kamerleden zich af. Ook willen ze weten of de centralisering van de kwaliteitscontrole bij de rechtbank Oost-Brabant daadwerkelijk heeft geleid tot een verbetering. Sinds 1 januari 2016 worden alle professionele curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren in Nederland gecontroleerd vanuit het Landelijk Kwaliteitsbureau Curatoren, Beschermingsbewindvoerders en Mentoren (CBM), dat is ondergebracht bij die rechtbank. Tot slot zijn Van Nispen en Van Dijk benieuwd hoeveel kantonrechters eigenlijk toezicht houden op bewindvoerders.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top