Toezicht: Teeven op ramkoers met advocatuur

Delen:

ramkoers100x100Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gaat gewoon door met zijn plannen voor extern toezicht op de advocatuur. Teeven en de advocaten zijn al een jaar in overleg over het toezicht, maar de bewindsman zou nu de deur hebben dichtgeslagen. Dat zegt de Nederlandse Orde van Advocaten in een persbericht van afgelopen vrijdag.

Teeven wil een onafhankelijk toezichtcollege instellen, maar de Orde is het daar niet mee eens. “Teeven kiest voor een toezichtmodel dat niet voldoet aan de vereisten van effectief toezicht. Ook ontbreekt in het voorstel een verantwoordingsmechanisme door het ontbreken van een onafhankelijke buitenstaander die rapporteert aan het publiek. Met het voorstel van Teeven wordt de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid van de advocatuur bedreigd door het introduceren van een sterke rol van de overheid in het feitelijke toezicht.”

In een reactie op het persbericht van de Orde laat het ministerie namens Teven weten dat hij binnenkort de antwoorden op de schriftelijke vragen van Kamerleden over het wetsontwerp stuurt naar de Tweede Kamer. Hij zal tegemoet komen aan vele wensen van zowel de politiek als de advocatuur. Hij benadrukt dat de kern van het wetsvoorstel overeind blijft. “Onafhankelijk toezicht op de advocatuur waarvan de eindverantwoordelijkheid in handen is van een nieuw college dat onderdeel is van de Nederlandse Orde van Advocaten. Maar wel met een duidelijke blik van buiten. Er komt ook voor de advocatuur een evenwichtig en modern stelsel van toezicht dat transparant, uniform en effectief is. Het vertrouwen in de advocatuur blijft daardoor gewaarborgd.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven