Toga’s uit in snikheet Gerechtshof Arnhem

Delen:

Foto: Depositphotos

Om de uitzonderlijke hitte het hoofd te bieden, heeft de voorzitter van de raadkamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden woensdag 24 juli besloten dat de toga’s uit mochten. Advocaat Anno Huisman (Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters), die aanwezig was in de raadkamer, ondersteunt het besluit van harte. “De voorzitter bepaalt de orde en de voorzitter van de raadkamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet dat prima,” twitterde Huisman. “Een unicum,” vindt Huisman.

Bijzonder

Tegenover NRC noemt advocaat Huisman de situatie in Arnhem bijzonder. “In plaats van de toga droegen de leden van de raadkamer gewone kantoorkleding. Het is toch een beetje alsof je op de koffie komt, je bent het formeler gewend. Maar inhoudelijk maakt het niet veel uit en discussieer je toch gewoon over de inhoud.”

Geen protocol

Het gerechtshof zelf wil zo weinig mogelijk woorden vuilmaken aan de gebeurtenis. “We willen het klein houden,” zegt een woordvoerster van het hof. “Het was een beslissing van de voorzitter, er is geen protocol voor.” In een filmpje op Facebook legt persrechter Els de Stichter van Rechtbank Midden-Nederland uit dat rechters, officieren van justitie, griffiers en advocaten verplicht zijn om toga’s te dragen in de zittingszaal en raadkamer. Bij extreme hitte kan de voorzitter echter bepalen dat de toga niet verplicht is. In de Rechtbank Lelystad, die deel uitmaakt van Rechtbank Midden-Nederland, klaagde advocaat Michiel Schimmel (Hamer Advocaten) over de hitte. Hij twitterde: “Klotsende oksels bij de rechtbank Lelystad. In de zaal godzijdank airco.”

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven