Tool voor aansprakelijkheid advocaten

Delen:

Foto Geert Snoeijer

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) ontwikkelt een tool om te bepalen of advocaten goed zijn verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid.

Adequaat verzekerd

Met die tool kunnen dekens beter beoordelen of de advocaat ‘adequaat verzekerd is’, zoals de verplichting luidt in de Verordening op de Advocatuur. Het hulpmiddel, bijvoorbeeld een checklist of self-assesment, wordt ontwikkeld in samenspraak met verzekeraars. De tool kan ook worden gebruikt om advocaten te attenderen op risico’s. De ontwikkelingskosten worden geschat op 20.000 euro

Rondvraag

Het besluit van de Algemene Raad van de Orde is een vervolg op een rondvraag onder dekens of ze extra handvatten nodig hebben om te beoordelen of een advocaat adequaat verzekerd is. Veel dekens blijken behoefte te hebben aan meer duidelijkheid over de invulling van de norm ‘adequaat’.

Waarnemend advocaat

Het gaat om de hoogte van het verzekerde bedrag, de dekking van de aansprakelijkheid in geval de advocaat optreedt als bestuurder van de stichting derdengelden en het risico van de waarnemend advocaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven