Top 50 advocatuur: daling bij grootste kantoren

Delen:

Concludeerden we vorig jaar nog dat de groei van de top van de advocatuur er een beetje uit was, dit jaar is er zelfs voor het eerst sprake van een achteruitgang. Uit het jaarlijkse onderzoek dat Mr. uitvoert onder de 50 grootste advocatenkantoren in Nederland blijkt dat het totaal aantal advocaten bij deze kantoren met 1% is gedaald. Geen substantiële achteruitgang, maar wel opmerkelijk omdat de afgelopen jaren altijd een toename was waar te nemen. Al was dat vorig jaar nog maar een groei van 0,15%.

Op 1 januari 2012 werkten er 4496 advocaten bij deze kantoren. Het jaar daarvoor waren dat er nog 4544. De kantoren die de eerste twee plaatsen in de top 50 bezetten, zijn in vergelijking met vorig jaar van positie gewisseld en ook nog eens in omvang teruggelopen. Zo zag NautaDutilh zijn advocatenpopulatie met acht procent slinken. De Brauw Blackstone Westbroek kent daarentegen slechts een daling van twee procent en heeft daarmee zijn eeuwige concurrent naar een tweede plaats weten te verdringen. De top 10 als geheel is met 1,6% gedaald, van 1947 naar 1915 advocaten.

De grootste groeier van dit jaar is VMW Taxand met een toename van 47% (van 34 advocaten naar 50). In 2010 verdween het kantoor uit de ranglijst, maar het is dit jaar in volle glorie terug op plaats nummer 36 die het deelt met Kneppelhout & Korthals. Nieuw in de top 50 is VDB Advocaten. Een Brabants kantoor dat vorig jaar maar liefst met 36% toenam, dankzij, zo zegt een woordvoerder, een succesvolle autonome groei. De grootste stijger van de kantoren in de bovenste helft is BANNING (+13%). In de groep daaronder zijn dat Hogan Lovells (+20%) en Linklaters (+15%), dat na een indrukwekkende entree in de top 50 van vorig jaar dus gestaag blijft doorgroeien. Hogan Lovells is na een aantal jaren weer terug in de lijst en dat is grotendeels te danken aan de aanstelling van een nieuw team dat zich richt op de farmaceutische praktijk.

De grote verliezer is Dijkstra Voermans. Vorig jaar nog te vinden op nummer 37 en dit jaar van de lijst verdwenen door een afname van 27%. Volgens Marco Balhuizen, lid van de maatschap en voorzitter van de sectie handelsrecht, is de reden hiervan met name gelegen in de beslissing begin vorig jaar de Amsterdamse vestiging te sluiten: “Dat leidt natuurlijk altijd tot het vertrek van een aantal medewerkers. Financieel hebben we in 2011 goed gedraaid. Onze ambitie én verwachting voor 2012 is zeker weer verder te groeien, zodat we volgend jaar weer in de top 50 zullen staan.”

Een andere grote daler dit jaar is Teekens Karstens: van 44 advocaten naar 37 (-16%) door hun nieuwe strategie die zich (nog) meer richt op de zakelijke markt. Kantoren die eveneens slinken: Poelmann van den Broek (-12%) en Holla Advocaten (-11%). Simmons & Simmons doet het na jaren van daling nu weer wat beter: +9%. En Van Diepen Van der Kroef is – na een flinke stijging in 2007 – weer terug bij het aantal advocaten dat er in 2006 werkzaam was: 107.

Klik voor het top 50-overzicht hier.

Het volledige artikel is te lezen in het januarinummer van Mr. dat 27 januari verschijnt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven