Top 50 advocatuur: nieuw dieptepunt bereikt

Delen:

Top-50-2Het aantal advocaten bij de 50 grootste kantoren is op een dieptepunt gekomen voor de afgelopen vijf jaar. Op 1 januari 2014 werkten er 4443 advocaten bij de topkantoren. Vorig jaar waren dat er nog 4510. Dat betekent een daling van 1,5%. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Mr. uitvoert onder de grootste advocatenkantoren in Nederland.

Na een aantal jaren van achteruitgang zagen we vorig jaar een zeer lichte stijging (0,3%) in het aantal advocaten bij de topkantoren. Dat stemde iedereen voorzichtig positief. Maar de cijfers over afgelopen jaar laten zien dat er nog altijd sprake is van zwaar weer.

Voor het derde jaar op rij staat De Brauw Blackstone Westbroek met 273 advocaten boven aan de lijst. Gevolgd door NautaDutilh dat met twaalf advocaten minder dit jaar toch nog de tweede plaats weet te bereiken. Al komt Loyens & Loeff wel gevaarlijk dichtbij. Het verschil tussen de nummer twee en drie is lang niet meer zo groot als het ooit was.

De top 10 als geheel is in omvang gedaald (–3%), van 1964 naar 1904 advocaten. Percentueel gezien is Van Doorne de grootste stijger in deze categorie. Met een toename van 5% verstoot het kantoor Clifford Chance van plaats 10. Allen & Overy presteert het slechtst van de tien grootste kantoren: van 180 naar 163 advocaten (–9%). Maar volgens managing partner Andrew Thomas is er niets bijzonders aan de hand en gaat het om een ‘natuurlijk verloop’. (Thomas is een van de managing partners die Mr. sprak naar aanleiding van het onderzoek.)

In 2011 uit de top verdwenen, maar nu in volle glorie terug, is Ekelmans & Meijer. Het is de grootste groeier van dit jaar met een toename van maar liefst 16% (van 31 naar 36 advocaten). De belangrijkste oorzaak van deze groei is de aansluiting van een aantal advocaten van het opgeheven VMW Taxand dat per 1 januari 2014 is gestopt en is gesplitst in drie afzonderlijke kantoren. De fiscale sectie is zelfstandig verder gegaan als Taxand Nederland; daarnaast zijn er een nieuw nichekantoor voor arbeidsrecht en een notariskantoor uit voortgekomen.

Autonome groei zien we met name bij DVDW Advocaten (+13%), Simmons & Simmons (+10%) en Freshfields Bruckhaus Deringer (+9%). Met 74 advocaten zit Freshfields weer op hetzelfde niveau als vlak voor de crisis en dat stemt, managing partner Winfred Knibbeler positief.

Ook is er een aantal opvallende dalers. De grootste verliezer is KienhuisHoving met 55 advocaten (–18%). Het kantoor zakt daarmee van positie 25 naar 30. Managing partner Norbert Haas noemt het een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’. Andere kantoren waar klappen zijn gevallen: Damsté (–11%), Norton Rose (–10%), DLA Piper (–10%), Poelmann van den Broek (–10%), Eversheds Faasen (–9%) en BarentsKrans (–9%).

Nieuw in de top 50 is Wijn & Stael dat plek 48 deelt met La Gro. De laagste positie wordt ingenomen door maar liefst drie kantoren die allen 33 advocaten hebben: Höcker, Pot Jonker en PlasBossinade.

Teekens Karstens en VDB, die vorig jaar nog een plekje in de lijst bemachtigden, zagen dit jaar hun aantal advocaten teruglopen met 11% respectievelijk 17% en verdwijnen daardoor van dit toneel. Slechts vijf kantoren bleven qua omvang gelijk: CMS, Baker & McKenzie, Lexence, Van Iersel Luchtman en Van Traa.

Klik voor het Top 50-overzicht hier.

Het volledige artikel (inclusief interviews met een zestal managing partners) is te lezen in het januarinummer dat aanstaande vrijdag 31 januari verschijnt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven