Top 50: crisis geen vat op advocatuur

Delen:

Top-50-2De crisis lijkt nog weinig vat te hebben op de grote advocatenkantoren in ons land. Het aantal advocaten bij de top 50 is in 2012 zo goed als constant gebleven. Op 1 januari 2013 werkten er 4510 advocaten bij deze kantoren. Het jaar daarvoor waren dat er 4496. Dat komt neer op een stijging van 0,3%. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat Mr. uitvoert onder de 50 grootste advocatenkantoren in Nederland.

Met 274 advocaten domineert De Brauw Blackstone Westbroek ook dit jaar weer de ranglijst. Maar NautaDutilh zit met 270 advocaten de nummer één vlak op de hielen. Overigens doet NautaDutilh het qua groei procentueel gezien beter dan De Brauw (+6% tegenover +4%). De top 10 als geheel is in omvang gestegen (+2,5%), van 1915 naar 1964 advocaten. De grootste stijger in deze categorie is Allen & Overy. Met een toename van 10% verovert het kantoor daarmee voor het eerst sinds 2010 weer een plek in de top 5. Volgens managing partner Andrew Thomas is dit het gevolg van continu blijven investeren in de toekomst. Ook Stibbe doet het goed, met een stijging van 9% is het kantoor terug op het aantal advocaten dat er in 2007 werkzaam was: 168.

De grootste groeier van dit jaar is Van Iersel Luchtman met een toename van maar liefst 20% (van 41 naar 49 advocaten). Alleen is dit wat vertekend door het samengaan van de voormalige kantoren Van Mierlo Advocaten en Van Iersel Luchtman. Echte autonome groei zien we met name bij Norton Rose (+9%), Boels Zanders (+13%) en Holland Van Gijzen (+14%). Het laatste kantoor noemt als reden voor deze toename de strikt doorgevoerde nieuwe strategie die nu haar vruchten afwerpt.

Ook is er een aantal opvallende dalers. Banning en VDB advocaten daalden beide met 17%, maar dat zorgt niet voor een heel grote verandering wat betreft hun positie. Dat geldt wel voor Baker & McKenzie. Ook dat kantoor zag zijn advocatenpopulatie teruglopen met 17% en zakte daarmee van plaats 13 naar 19. Vanaf 2008 zette deze daling al in. Maar hierover maakt managing partner Fred de Hosson zich geen zorgen: “Succes laat zich niet afmeten aan het aantal medewerkers. Bovendien hebben we niet als doel de grootste te zijn. Dat laten we graag aan anderen over.” Kantoren die eveneens slinken: Van Diepen Van der Kroef (-9%), KienhuisHoving (-12%) en VMW Taxand (-12%). Managing partner Wietje de Muinck Keizer van VMW Taxand spreekt van een ‘pas op de plaats na een succesvolle sterke groei’.

Nieuw in de top 50 zijn Van Traa Advocaten en La Gro Advocaten. Zij delen samen met VDB Advocaten plaats 47. Hogan Lovells en Höcker Advocaten, die vorig jaar nog een plekje in de lijst bemachtigden, zagen dit jaar hun aantal advocaten teruglopen met 11% respectievelijk 16% en verdwijnen daardoor van het toneel. Slechts drie kantoren bleven qua omvang gelijk: Clifford Chance, Nysingh en Kneppelhout & Korthals.

Klik voor het top 50-overzicht hier.

Het volledige artikel is te lezen in het januarinummer.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven