Tuchtrechter advocatuur spreekt elfde schrapping 2016 uit

Delen:

18 juli Advocaat Graus geschorstElf schrappingsbeslissingen door de Raden en het Hof van Discipline tegen advocaten in de eerste helft van 2016. Dat zijn er evenveel als in de eerste helft van 2015. De elfde schrappingsuitspraak van 2016 betrof de Heerlense advocaat Pascal Graus, broer van PVV-Kamerlid Dion Graus.

Het Hof van Discipline heeft Pascal Graus afgelopen week definitief het ambt uitgezet na voortdurende klachten van onder meer de rechtbank Limburg, de president van hof in Den Bosch, een rechter uit Gelderland, een hoofdofficier van justitie, collega-advocaten en cliënten.

Graus werd in 2012 al voorlopig uit zijn ambt gezet door het Hof van Discipline in Den Bosch voor het beledigen van een rechter in Maastricht. De raadsman betitelde deze voortdurend als ‘onbetrouwbaar’ en verzocht hem herhaaldelijk ‘tot zelfreflectie over te gaan’.

Deze keer klaagden rechters bij de deken van de orde van advocaten in Limburg over het oneigenlijk gebruik van de strafpleiter van wrakingsverzoeken. Graus beschuldigde rechters met grote regelmaat van vooringenomenheid. Hij kreeg daarbij zelden gelijk.

Ook Eduard Prickartz, de deken van de orde van advocaten in Limburg, beklaagde zich bij de tuchtrechter, omdat Graus niet reageerde op klaagschriften. Graus zou ook een onderzoek naar de financiële gang van zaken op zijn kantoor in Heerlen hebben gefrustreerd. ​Graus schreef eerder aan het Hof van Discipline dat deken Prickartz en de tuchtcolleges hun werk slecht doen, klachten onvoldoende onderzoeken en sprak van ‘samenspanning’.

Ex-advocaat Pascal Graus kreeg landelijk bekendheid toen hij zijn broer Dion Graus, Tweede Kamerlid voor de PVV, (met succes) bijstond. Die laatste werd beschuldigd van de mishandeling (in 2003) van zijn vriendin.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven