Turkse mensenrechtenadvocaat vermoord

Delen:

Tahir ElçiNederlandse advocaten zijn geschokt door de moord op hun collega-advocaat Tahir Elçi. De deken van de Orde van Advocaten van Diyarbakir in Zuidoost-Turkije werd op zaterdag 28 november meteen na een persconferentie op klaarlichte dag door het hoofd geschoten en overleed ter plekke.

Juristenorganisaties Fair Trial Watch en Lawyers for Lawyers maken zich al geruime tijd ernstig zorgen om de toenemende straffeloosheid en talloze mensenrechtenschendingen in Turkije. Vorige maand nog brachten zij dit punt, samen met enkele advocaten uit Turkije, door middel van een petitie onder de aandacht bij de Tweede Kamer. De moord op Tahir Elçi is een tragisch en treffend voorbeeld van deze escalerende situatie, zeggen Fair Trial Watch en Lawyers for Lawyers in een persbericht.

Tijdens de persconferentie op 28 november riep Elçi, een alom gerespecteerd mensenrechtenadvocaat, op om een einde te maken aan de oplopende geweldscyclus die Turkije al maanden in zijn greep heeft. Hij heeft zich vanaf 1992 met gevaar voor eigen leven ingezet voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Zuidoost-Turkije, veroorzaakt door de strijd tussen het Turkse leger en de PKK. Elçi heeft verschillende zaken bepleit bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Tijdens de recente onrust in Zuidoost-Turkije heeft hij in zijn hoedanigheid als deken van de Orde van Advocaten van Diyarbakir fact finding-missies georganiseerd en mensenrechtenschendingen gedocumenteerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven