Tv-serie ‘De Rechtbank’ leidt tot meer vertrouwen in rechters

Delen:

Onderzoek naar de effecten van de ‘De Rechtbank’, een 8-delige tv-serie die de EO onlangs uitzond, wijst uit dat de serie bij de kijker heeft geleid tot een beduidende toename van het vertrouwen in rechters. De serie heeft niet geleid tot een toename van kennis over de rechtspraak bij de Nederlandse burger.

De serie, opgenomen in de rechtbank Utrecht, moest de samenleving een kijk op de alledaagse rechtspraak geven. De kijker keek mee vanuit het perspectief van de rechter. In opdracht van de Raad voor de rechtspraak hebben Stephan van Furth en Sylvia van Ewijk van BTC Mediatest BV de effecten van de tv-serie op de kennis en houding van de Nederlandse burger ten aanzien van de rechtspraak onderzocht. Het onderzoek is uitgevoerd door online bevraging van kijkers (experimentele groep) en niet-kijkers (controlegroep), zodat het effect van de serie zuiver kon worden gemeten.

Onderzocht is de kloof tussen het normatieve beeld van de rechter (eigenschappen waarvan ondervraagden vinden dat ze nodig zijn om een goed rechter te zijn) en het beeld dat de ondervraagden hebben van hoe rechters werkelijk zijn. Bij de meting na het zien van de serie is die kloof aanmerkelijk smaller dan bij de meting ervoor. (bron: Raad voor de rechtspraak)

Klik voor de volledige onderzoeksresultaten hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven