Partnerbijdrage van

UBO register en terugmeldplicht

Op 27 maart 2022 liep de overgangstermijn voor de registratie van uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) in het UBO register af. Een UBO is een natuurlijk persoon die gelden ontvangt uit een rechtspersoon of de bevoegdheid heeft om te bepalen wie gelden zal ontvangen. Uiterlijk 27 maart 2022 moesten alle rechtspersonen en ondernemingen hun UBO's inschrijven. Het UBO register wordt gehouden door de Kamer van Koophandel, die ook beheerder is van het handelsregister.

Delen:

Prof. mr. dr. Birgit Snijder-Kuipers, hoogleraar Corporate Compliance and Anti-Money Laundering Radboud Universiteit Nijmegen en senior associate en founder van de AML practice group bij De Brauw Blackstone Westbroek

Met het oog op NGB Extra

Elke lidstaat van de Europese Unie heeft een nationaal UBO register. In het najaar wordt de uitspraak van het Europese Hof van Justitie verwacht over de vraag of het UBO register, waar persoonlijke gegevens van UBO’s worden vermeld, al dan niet in strijd is met het in Europese verdragen vastgelegde grondrecht op privacy. De praktijk heeft laten zien dat ondernemers massaal hebben gewacht met het opgeven van de UBO’s. Dat heeft geleid tot een stuwmeer aan opgaven. De Kamer van Koophandel is druk bezig deze opgaven te verwerken. Deze achterstand heeft tot praktische problemen aanleiding gegeven.

Birgit Snijder-Kuipers

Lees op de NGB-website verder over: beursvennootschappen zijn vrijgesteld, verplichte raadpleging UBO register, terugmeldplicht, verplichte medewerking van UBO’s, inschrijven op basis van juiste grondslag en een stappenplan voor de ondernemer.

Delen:

NGB

Het NGB is dé beroepsvereniging voor bedrijfsjuristen. Door opleidingen en bijeenkomsten stelt het NGB jou als bedrijfsjurist in staat je professionele kennis en kunde…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven