Uit rechtsbijstandsverzekering gezet na belediging en bedreiging medewerker

Een vrouw die het niet eens was met de beslissing van haar rechtsbijstandsverzekeraar, stuurde beledigende en bedreigende e-mails. Dat pikte de verzekeraar niet en gooide haar eruit.

Delen:

Uit rechtsbijstandsverzekering gezet na belediging en bedreiging medewerker - Mr. online
Foto: Depositphotos

De vrouw had sinds 1996 een rechtsbijstandsverzekering bij FBTO, een onderdeel van Achmea, waarvan de uitvoering wordt verricht door de Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). In 2017 sloot deze vrouw een aansprakelijkheids- en inboedelverzekering bij Achmea (Centraal Beheer), voor haar bungalow op een bungalowpark. In 2019 meldt zij bij SAR een geschil tussen haar en de exploitant van het bungalowpark. SAR neemt de zaak in behandeling; de vrouw kan een eigen advocaat inschakelen die haar bijstaat in verschillende procedures tegen de exploitant.

Maximaal verzekerde bedrag

Als zij opnieuw een melding doet over een geschil met de exploitant, ontstaat discussie over de vraag in hoeverre rechtsbijstand voor die kwestie onder de verzekering valt. Volgens Achmea valt dit onder de eerdere kwestie met de exploitant, en is het maximaal verzekerde bedrag al bereikt. Achmea weigert verdere dekking.

‘Lamstralen’

In de mailwisselingen die hier op volgt noemt de vrouw medewerkers van SAR onder andere ‘onderwijspepernoot’, ‘stelletje lamstralen’ en ‘huppelkut’. SAR laat weten dat dergelijke uitingen jegens haar medewerkers niet kunnen worden geaccepteerd en vraagt de vrouw uitdrukkelijk om in de contacten normale omgangsvormen te gebruiken.

Kogel of knuppel

Dat doet zij niet. In een nieuwe e-mail schrijft zij of een bepaalde medewerker van SAR ‘een kogel of een honkbalknuppel’ wil, en meer beledigingen. Weer komt het verzoek om normale omgangsvormen te hanteren, en om een schriftelijk excuus én om haar toezegging voortaan normaal te communiceren. Zij wordt gewaarschuwd dat, wanneer het excuus uitblijft, dit mogelijk gevolgen heeft voor de verzekering. Het excuus komt niet, ook na niet een rappel.

Aangifte

Dan doet SAR aangifte bij de politie van belediging en bedreiging en laat weten de werkzaamheden voor deze vrouw te staken. Vervolgens zegt FBTO de rechtsbijstandverzekering per direct op. Dat kan, volgens de algemene voorwaarden, indien een medewerker door een verzekerde wordt bedreigd. Vervolgens zegt ook Centraal Beheer de aansprakelijkheids- en inboedelverzekering voor haar recreatiewoning op – ook vanwege de agressieve en beledigende taal naar meerdere medewerkers van SAR. De opzegging wordt opgenomen in het Interne verwijzingsregister (IVR), zodat ook andere verzekeraars weten met wie zij te maken kunnen krijgen.

‘Buitenproportioneel’

Voor de rechtbank Midden-Nederland betoogt de vrouw dat deze actie buitenproportioneel is en naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. Van bedreiging was geen sprake, ze was jarenlang probleemloos bij Achmea verzekerd. Nu wordt ze belemmerd om elders verzekeringen af te sluiten, tegen normale marktcondities. Ze wil dat Achmea de opzegging ongedaan maakt en dat haar registratie in het IVR wordt verwijderd.

Grenzen overschreden

De voorzieningenrechter ziet de uitingen van de vrouw ook als bedreigend, ze zijn ook nog eens ongepast. De bedreigde medewerker heeft na dit voorval een tijd niet kunnen functioneren. Ook speelt mee dat de vrouw zich herhaaldelijk beledigend over medewerkers heeft uitgelaten, en daarmee de grenzen heeft overschreden van hetgeen in een normale samenwerking tussen een rechtsbijstandverlener en een verzekerde betamelijk is. De verzekeraar mocht de verzekering terecht opzeggen en hiervan melding maken in het IVR, voor de duur van vijf jaar.

Klik hier voor de uitspraak, die vorige week is gepubliceerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven