‘Uitlenen advocatentelefoon zwaarder straffen’

Delen:

Foto: Pixabay

De advocaat die zijn geheimhoudertelefoon aan een derde ter beschikking stelde, kan mogelijk een zwaardere sanctie verwachten dan alleen een waarschuwing. Die maatregel werd opgelegd door de Raad van Discipline, maar zowel de lokale deken als de algemeen deken gaat tegen die ‘te lichte’ beslissing in beroep.

De lokale deken had bij de Raad van Discipline geklaagd dat de advocaat zijn geheimhoudertelefoon had uitgeleend. De tuchtrechter oordeelde dat er in strijd met de verordening op de nummerherkenning is gehandeld en legde een waarschuwing op. Tegen die beslissing gaat de lokale deken in beroep, net als de algemeen deken.

De lokale deken gaat in hoger beroep omdat volgens deze toezichthouder op de advocatuur de maatregel die de tuchtrechter heeft opgelegd, te licht is. De algemeen deken, Johan Rijlaarsdam, gaat in hoger beroep omdat hij vindt dat de Raad een ‘breder afwegingskader’ had moeten maken: wat de advocaat deed is niet alleen in strijd met de verordening maar hij heeft ook in strijd met de betamelijkheid gehandeld en heeft wettelijke kernwaarden van de advocatuur, zoals integriteit, overtreden. Dat heeft de Raad volgens Rijlaarsdam niet meegenomen in zijn beslissing.

Volgens Rijlaarsdam is de geheimhoudertelefoon een belangrijk instrument om de vertrouwelijkheid van de communicatie tussen cliënt en advocaat te waarborgen. Advocaten moeten daar prudent en integer mee omgaan. In het belang van een goed functionerende beroepsgroep en voor het vertrouwen van de samenleving in de advocatuur, acht Rijlaarsdam het van groot belang dat er streng tegen misbruik van de geheimhoudertelefoon wordt opgetreden. Daarom maakt hij gebruik van zijn bijzondere bevoegdheid als algemeen deken om beroep aan te tekenen (het ‘dekenappel’), en wordt de zaak aan het Hof van Discipline voorgelegd.

Rijlaarsdam: “Het gesprek tussen cliënt en advocaat moet altijd in volledige vertrouwelijkheid kunnen plaatsvinden, ook via de telefoon. Dáár is de geheimhoudertelefoon voor. Het is onacceptabel als lichtzinnig met dit belangrijke instrument wordt omgesprongen. Doe je dat toch en geef je je geheimhoudertelefoon uit handen, zoals in dit geval aan een verdachte, dan is dat tuchtrechtelijk verwijtbaar. Daar hoort een stevige tuchtrechtelijke sanctie bij. Daarom vraag ik het Hof van Discipline hier naar te kijken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven